Manifest de l’Assemblea Oberta de Sabadell

Davant de la profunda crisi política, social i econòmica que viu la ciutat de Sabadell i de l’actual fragmentació de l’esquerra local, un grup de persones provinents de diferents organitzacions i col·lectius, que dins el nostre espai treballem per la transformació de la societat amb una mirada ecologista, feminista, de radicalitat democràtica i de progrés, ens constituïm com a plataforma ciutadana amb la intenció de capgirar aquesta situació.

Aquesta plataforma no pretén substituir la tasca de cap organització de Sabadell, sinó que neix com a espai de debat, treball i acció col·lectiva amb la finalitat de promoure canvis efectius a la nostra ciutat. Volem, en primer lloc, ser l’altaveu de les lluites socials i ambientals mitjançant l’acció al carrer i la incidència a les institucions, en la construcció d’una societat justa, solidària, inclusiva i sostenible.

La crisi social, econòmica i institucional que denunciem ha donat peu a la possibilitat d’un canvi  democràtic profund. Sabem que cal un nou espai social i polític que sumi a totes les forces polítiques de l’esquerra, però que no es quedi aquí, sinó que superi la manera de fer tradicional dels partits, que inclogui també les lluites dels moviments socials i a veïns i veïnes de Sabadell a títol individual. Cal un espai per aplegar diferents sensibilitats, que sigui plural i amb voluntat de representació àmplia, que ens permeti recuperar les institucions públiques i posar-les al servei del benestar de la ciutadania. Cal que les institucions públiques trenquin els llaços amb els poders econòmics i posin en primer lloc a les persones i les seves necessitats, fent-les protagonistes de la presa de decisions col·lectiva.

Sabem que cal un nou espai social i polític que sumi a totes les forces polítiques de l’esquerra, però que no es quedi aquí, sinó que superi la manera de fer tradicional dels partits, que inclogui també les lluites dels moviments socials i a veïns i veïnes de Sabadell a títol individual.

La nostra prioritat és treballar per millorar les condicions de vida de les nostres veïnes i dels nostres veïns que més pateixen (la gent en exclusió social o en risc de caure-hi), fent possible per a tothom una vida quotidiana digna, sense polítiques merament assistencialistes. En definitiva, cal una manera diferent de fer política, que sigui amb la gent i per a la gent. Això no serà possible sense conèixer bé també les problemàtiques i els reptes que van més enllà de Sabadell (comarcals, nacionals, estatals, europeus i internacionals). Però creiem que a l’Ajuntament, la institució més propera, el protagonisme de la ciutadania ha de ser primordial. Cal construir alternatives des de baix, des de lo concret i lo quotidià.

Tanmateix també som conscients que la situació de diversificació dels projectes transformadors a la ciutat és un llast per aconseguir la plena unitat, que malauradament seguim arrossegant, i veiem amb preocupació les poques possibilitats que hi ha de solucionar-ho. Creiem fermament que la divisió de l’esquerra ha permès en part la continuïtat d’un govern de Bustos que ha fet una gestió desastrosa dels recursos i el patrimoni públics, ha instaurat una actitud clientelar que ha fet trontollar la democràcia local i ha portat la corrupció i les corrupteles a l’Ajuntament.

Sabadell està sumida políticament en una etapa grisa de la que cal sortir-ne. Més enllà del problema local, la resposta política a la crisi en forma de rescat als rics i de retallades per a la majoria han posat en risc les vides i les subsistències de moltes persones, i cal donar un tomb contundent a aquesta situació en  la qual els que tenen molt segueixen guanyant mentre perdem les persones de sempre. L’emergència és massa gran i el repte massa difícil com per no posar-ho tot de la nostra part.

Per això, no volem ser l’enèsima proposta ciutadana que diu ser el nou espai polític i social hegemònic i exigeix a les altres lluites i als altres espais que s’hi sumin. […] Proposem, per tant, deixar de banda l’absurd debat de les sigles i debatre profundament aquelles prioritats que ens acosten i ens uneixen.

Per això, no volem ser l’enèsima proposta ciutadana que diu ser el nou espai polític i social hegemònic i exigeix a les altres lluites i als altres espais que s’hi sumin. La tasca d’un nou espai polític i social, que tingui verdadera capacitat de transformació, doncs, ha d’anar sens dubte més enllà d’una contesa electoral concreta. El recorregut d’aquest nou espai haurà de perdurar més enllà de les eleccions municipals.

Proposem, per tant, deixar de banda l’absurd debat de les sigles i debatre profundament aquelles prioritats que ens acosten i ens uneixen, en la defensa de les quals ens trobem dia a dia al carrer. Proposem entendre la diversitat com un valor afegit a potenciar, no pas com un dèficit o un risc. Encoratgem a la gent de Sabadell a debatre, a aportar idees i a fer seves les prioritats que plantegem.

Per tot això, us animem a participar de l’assemblea ciutadana, oberta a tothom, que celebrarem el proper dissabte, 24 de gener de 2015, a les 9.45h a Cal Balsach. No tenim fórmules màgiques per acabar amb els problemes que ens afecten, però tampoc ens resignem a creure que no es pot fer més.  Si volem capgirar la situació, hem de fer-ho entre totes i tots.

Sabadell, 16 de gener de 2014

 

Membres del grup impulsor i signants del manifest

Xavi Abad
Can rull. 25 anys. Llicenciat en Economia.
Participa al moviment estudiantil. Entre d’altres, ha estat membre del Consell d’Estudiants de la Facultat d’Economia i Empresa de la UAB.
Joan Balart
Creu Alta. 46 anys. Dissenyador gràfic.
Participa, entre d’altres, a EUiA, a Sabadell Acull Infants Sahrauís i a la Xarxa d’Intercanvi de Sabadell.
Miquel Àngel Claveria
Hostafrancs. 31 anys. Dissenyador gràfic i fotògraf.
Participa a ICV.
Rita Huybens
Castellar del Vallès. 59 anys. Té estudis de psicologia i pedagogia, postgrau en estudis africans.
Participa a diferents ONGs de Sabadell.
Tere Ibáñez
Centre. 57 anys. Treballadora prejubilada de Telefónica.
Participa, entre d’altres, a Iaioflautes.
Mireia Martí
Hostafrancs. 23 anys. Estudiant de Psicologia a la UAB.
Participa a Joves d’Esquerra Verda.
Cris Molins
Gràcia. 43 anys. Antropòloga i mestra.
Participa a ICV i a l’Associació de Veïns de Gràcia.
Alba Olvera
Centre. 28 anys. Mestra.
Delegada d’Educació de CCOO al Vallès Occidental.
Enric Prat
Covadonga. 58 anys. Historiador. Professor de Ciències Polítiques a la UAB. Membre del consell editorial de la revista Sin Permiso. Participa a la Plataforma Unir l’Esquerra Alternativa a Sabadell.
Francisco Rosa
Poblenou de la Salut. 49 anys. Funcionari de l’administració local.
Participa a l’Associació de Veïns de Poble Nou de la Salut.

 

Lidia Sayago
Can Puiggener. 33 anys. Antropòloga.
Participa a Podem.
Juan Ignacio Valdivieso
Ca n’Oriac. 69 anys. Jubilat.
Fundador de CCOO de Sabadell. Participa a la Plataforma Unir l’Esquerra Alternativa a Sabadell.

Deixa un comentari