UpC reclama a la Generalitat recuperar el finançament de les escoles bressol públiques municipals

• La Conselleria d’Ensenyament va derivar 82 milions d’euros de l’escola infantil a la escola concertada entre el 2012 i el 2014.

• Els ajuntaments han hagut de fer front a aquestes despeses sobrevingudes per tal de finançar el model d’escola de 0 a 3 anys.

El passat 13 de març es va fer públic que la Conselleria d’Ensenyament, tant al 2012 com al 2014, en plena crisi econòmica i amb les retallades de CiU a ple rendiment, va derivar a l’escola concertada les partides econòmiques necessàries per finançar les guarderies públiques municipals.

Des d’Unitat pel Canvi a Sabadell defensem un model diametralment oposat de sistema educatiu: públic, gratuït, laic i de qualitat, perquè volem una educació inclusiva i garant de la cohesió social, que procuri l’accés de tothom en igualtat de condicions i d’oportunitats. Així ho ha explicat Joan Berlanga, primer tinent d’alcalde i regidor d’Educació de Sabadell, per qui és “incomprensible que diners públics destinats a l’educació pública 0-3 es desviïn al sector privat”, un fet que segons ell “demostra que les prioritats d’aquest govern estan lluny de les prioritats de la ciutadania“. Berlanga també ha recordat que “si les escoles de 0 a 3 anys funcionen és gràcies als esforços que s’han fet des dels ajuntaments, on s’han assumit el seu cost a vegades prioritzant per sobre d’altres serveis”, un esforç que hauria de fer la Generalitat atès que és competència seva.

Des d’Unitat pel Canvi hem reclamat que els pressupostos de la Generalitat incloguin partides econòmiques reservades per finançar l’escola de 0 a 3 anys, presentant una bateria d’esmenes al Pressupost de la Generalitat, a través de Catalunya Sí Que es Pot, per recuperar els ajuts per a les escoles bressol, entre d’altres.

C622WmuXUAA8Odk.jpg large

Un desviament contra la majoria social

L’any 2012 el desviament de fons de l’escola pública a la concertada va afectar el 90% dels 47.6 milions d’euros i al 2014 el desviament cap a la concertada va ser del 88.6% dels 45 milions d’euros que ensenyament havia previst per a les escoles bressol de titularitat municipal.

Finalment al 2015 la partida destinada a l’etapa 0-3 va desaparèixer, després que la Generalitat acordés amb les quatre diputacions provincials que aquestes últimes assumirien el pagament d’aquesta subvenció.

Ens trobem per tant en una clara qüestió de prioritats del govern i d’aposta seva per un model educatiu basat en l’escola concertada abans que pel sistema públic, on la Conselleria d’Ensenyament va anteposar la seva lleialtat a les empreses privades que gestionen els col·legis concertats per sobre de la seva responsabilitat amb els ens locals. Aquests impagaments han originat greus problemes als ajuntaments i les escoles bressol actualment funcionen gràcies als seus esforços.

About the Author: assembleaoberta

Deixa un comentari