ARTICLE: El camí fet i el que queda per fer: 3 + 1 anys a l’Ajuntament, per Joan Berlanga

El mandat avança i d’aquí a un any hi haurà unes noves eleccions municipals. La gent d’Iniciativa, EUiA i Podem, que treballem plegats a Unitat pel Canvi hem fet l’exercici d’aturar-nos, mirar el camí fet i el que queda per fer, i volem compartir sis consideracions.

Primer de tot, posar en valor la creació d’Unitat pel Canvi i destacar el fet d’haver interpretat bé el mandat de les eleccions del 2015: fer un govern d’esquerres que signifiqués un canvi d’etapa i eliminés les pràctiques corruptes del passat. Si les forces d’UpC no haguessin anat plegades, la situació actual no seria possible. No va ser fàcil, va haver-hi pals a les rodes, però celebrem haver estat a l’alçada de les circumstàncies.

Un segon element que volem posar de manifest és el sentit de la responsabilitat que hem mostrat. Sempre hem contribuint a l’estabilitat del govern, sense generar crisis ni alimentar polèmiques estèrils i posant l’interès general per davant del nostre interès, tal i com va quedar palès, per exemple, al voltant del xou del relleu a l’alcaldia, on UpC no va posar en perill el govern, malgrat les trifulgues i l’incompliment de l’acord, que ens va excloure de l’alcaldia tot i ser la força més votada del govern.

Una tercera consideració és el balanç que fem del govern municipal que, en línies generals, és positiu. El govern ha canviat el rumb en la manera de fer de l’etapa anterior, aplicant mesures d’austeritat i estalvi, transparència i rigor en la gestió o escoltant i donant més veu a la ciutadania en processos participatius. També s’ha fet un salt qualitatiu en polítiques socials, gràcies a un increment pressupostari important i al control de les concessionàries que gestionen serveis públics, que ha permès no apujar els preus de serveis bàsics com el de l’aigua o el de l’autobús. A la vegada, també s’han dissenyat i aprovat diversos plans estratègics com el Pla Estratègic d’Acció Social, el Pla per l’Equitat i Èxit Educatiu, o el Pla de Drogues, entre altres, que van constituint un projecte de ciutat que anirà més enllà d’aquest mandat. Des d’UpC ens sentim artífexs d’aquest balanç positiu, amb un 70% d’execució del Pla d’Actuació Municipal de les nostres regidories i amb una feina constant des de la discreció i a peu de carrer.

Una quarta consideració està relacionada amb els aspectes que cal millorar. Som conscients que la ciutadania espera molt d’aquest govern i des d’UpC sabem que falta molt per fer i que no hi ha lloc per a triomfalismes. Sabadell té pendent encara el repte d’esdevenir la ciutat de referència en qualitat de vida, en participació i dinamisme social i econòmic que tots volem. S’han fet passes però queda encara molt camí i el govern ha d’avançar en aquesta direcció. A la vegada, cal aprofundir en la rapidesa en donar resposta a algunes demandes ciutadanes, en millorar la coordinació en l’actuació del govern i en més capacitat d’arribar a acords amb l’oposició.

La cinquena consideració fa referència a la preocupació que ens està produint la deriva que està prenent la política catalana i espanyola. La manca de sensibilitat democràtica del govern espanyol davant la situació que es viu a Catalunya i els plantejaments d’unilateralitat de l’actual govern de la Generalitat estan generant una dinàmica d’enfrontament de blocs que posa en perill dos elements essencials: la cohesió i la convivència. Des d’UpC no contribuirem a la confrontació i treballarem per la fraternitat i el diàleg. A la vegada, tenim clar que nosaltres estem al servei de la ciutat i continuarem centrant-nos en les necessitats dels veïns i veïnes que ens han posat a l’Ajuntament.

Per últim, una reflexió. Des del retorn de la democràcia, Sabadell ha tingut dues etapes. La del PSUC de Farrés, molt vinculada als barris i a les lluites veïnals i centrada a configurar una ciutat moderna, equilibrada i socialment justa, i l’etapa Bustos, en un context de “pelotazo” que va derivar en polítiques efectistes i pràctiques corruptes. Actualment, un govern plural d’esquerres ha permès tancar l’etapa anterior, amb polítiques de canvi en un marc nacional molt marcat per la crisis territorial. A partir del 2019 cal iniciar una nova etapa, amb un lideratge clar, connectat a la realitat de tots els barris i amb cap i peus a Sabadell. En aquest context, des d’UpC vivim amb il·lusió la creació de Catalunya En Comú. Una nova organització, on ens integrarem, seguirem sumant a l’esquerra, i que tindrà el potencial per liderar aquesta nova etapa que necessita la ciutat, amb mirada àmplia, principis clars i capacitat de tenir un peu al carrer i un altre a l’Ajuntament, talment com el PSUC del Toni Farrés. Som-hi.

JOAN 02

Joan Berlanga Sarraseca

Portaveu del Grup Municipal d’Unitat pel Canvi a Sabadell
Primer tinent d’alcalde i Regidor d’Educació i de Sostenibilitat

About the Author: assembleaoberta

Deixa un comentari