Catalunya Sí Que Es Pot defensarà al Parlament l’Institut de Can Llong i l’Escola Virolet

Catalunya Sí Que Es Pot ha registrat al Parlament una proposta de Resolució, on insta al Govern de la Generalitat a construir l’edifici de l’institut de secundària de Can Llong i el de l’Escola Virolet. En ambdós casos també demana la seva incorporació a la planificació educativa i al pressupost del 2016, abans de l’inici del curs 2016 – 2017.

Can Llong – Castellarnau disposa de 3 escoles de recent construcció: Can Llong, Mas Boadella i Virolet, que no té edifici propi i on l’alumnat està allotjat en barracots des de l’any 2012. Al curs 2014 – 2015 començà la secundària al barri, però també en mòduls prefabricats fins que es construeixi l’edifici del nou institut, fet que encara avui no s’ha produït (amb les dificultats que implica això per desenvolupar la tasca educativa quotidiana).

Una reivindicació que ve de lluny

Al setembre de 2004 el Ple de Sabadell ja va preveure que a Can Llong seria necessari un institut per al curs 2013 – 2014. El Ple va aprovar, al novembre de 2011, la cessió a la Generalitat dels terrenys necessaris per al nou equipament, a la parcel·la delimitada pels carrers Berlin, Varsòvia i Copenhaguen. El 30 de març de 2012, a la Junta de Portaveus de l’Ajuntament, el Grup municipal d’ICV va presentar una moció demanant que s’iniciés la construcció de l’institut, que va ser aprovada per la unanimitat de tots els grups municipals. Malauradament, la unitat d’acció a nivell local no té continuïtat a nivell nacional en el cas de CiU, que ni des del Govern ni al Parlament ha donat suport a aquesta reivindicació.

CanLlong01

Imatge superior: fotografia de l’escola Virolet, on es poden veure els barracots al darrera. Imatge inferior: terrenys cedits per l’Ajuntament de Sabadell per la construcció de l’institut de Can Llong.

A l’estiu de 2012 l’aleshores portaveu del Grup Parlamentari d’ICV-EUiA, Dolors Camats, va preguntar a la Consellera d’Ensenyament del moment, Irene Rigau, si el Govern tenia previst l’inici de les obres del nou IES, tenint en compte “les necessitats d’escolarització del barri de Can Llong de Sabadell”. Rigau responia que no era urgent la construcció, segons ella, perquè “les projeccions demogràfiques indiquen una davallada de la població immigrant”, tot i que les necessitats d’escolarització a l’ensenyament secundari eren ja evidents. 2012 acabà amb una demanda d’escolarització de secundària i d’estudis post obligatoris que no havia deixat de créixer a la zona i l’oferta dels IES del voltant (IES Ferran Casablancas i IES Arraona), no arribava a la meitat de la demanda.

En aquest sentit, el Grup Parlamentari d’ICV-EUiA ja alertava el 16 de maig de 2013, en una proposta de Resolució presentada a la Comissió d’Ensenyament i Universitats del Parlament, que “si no es construeix amb certa celeritat el nou equipament de secundària per al barri de Can Llong, els instituts de referència d’aquest zona no podran encabir l’oferta necessària segons les dades demogràfiques de què disposa l’Ajuntament de Sabadell”. El text va ser rebutjat amb els vots contraris de CiU i ERC.

L’institut de Can Llong i l’escola Virolet: una necessitat imperant

Tot i les dificultats pressupostàries del Govern, no sembla que aquest no hagi de ser motiu suficient per no atendre les necessitats d’escolarització i l’esforç de planificació que es fa a nivell local. Durant aquests anys, membres de la comunitat educativa del barri han dut a terme múltiples mobilitzacions exigint la construcció dels dos equipaments que falten. En tot aquest temps, Unitat pel Canvi i les organitzacions polítiques que li donen suport hem treballat perquè aquesta reivindicació es faci realitat d’una vegada per totes.

About the Author: assembleaoberta

1 comentari

  1. Pingback: Setmana del 22 al 28 de febrer |

Deixa un comentari