El Parlament aprova la resolució de Catalunya Sí que es Pot perquè les persones amb mobilitat reduïda puguin fer ús del tren amb normalitat

La resolució aprovada insta a la Generalitat a sol·licitar a l’estat més combois adaptats per substituir els que no ho són

El text també sol·licita que la Generalitat publiqui els horaris dels trens accessibles del servei de Rodalies

El grup parlamentari de Catalunya Sí que es Pot ha presentat a la Comissió de Territori una resolució per tal que es garanteixin al servei de Rodalies les “condicions d’accessibilitat necessàries que permetin a totes les persones fer-ne ús amb seguretat, comoditat i autonomia, tenint en compte d’una manera preferent les necessitats de les persones amb discapacitat, de la gent gran i d’altres persones en situació de vulnerabilitat“. Els cinc acords de la resolució han estat aprovats per unanimitat, tret del primer on s’ha abstingut la CUP-CC.

La resolució ha estat impulsada per Manuel Navarrete, militant d’Unitat pel Canvi i veí de Sabadell, després de proposar també una moció a la Junta de Portaveus de l’Ajuntament de Sabadell (aprovada el 24 d’octubre de l’any passat) i de mantenir una lluita perquè es garanteixin els seus drets. Navarrete, que necessita una cadira de rodes per desplaçar-se, ha explicat la situació paradoxal que ha de viure quotidianament: “tinc l’estació de Rodalies Renfe a 5 minuts del meu domicili, però en els anys que fa que viatjo no he pogut utilitzar mai els trens de Rodalies de la línia Manresa-Sant Vicenç de Calders” perquè, tot i que passen sovint trens amb almenys un dels seus vagons adaptats per persones amb mobilitat reduïda, les persones que els necessiten no saben quan passaran perquè Renfe no indica als seus horaris quins dels combois estan preparats. “Avui, per exemple, he hagut de venir en bus al Parlament ja que Renfe no publica els horaris dels trens accessibles”, ha denunciat Navarrete.

2017_02_15 NdP Parlament combois adaptats

Manuel Navarrete (en cadira de rodes), acompanyat al Parlament pels diputats de CSQP Hortènsia Grau (darrera) i Marc Vidal (de peu), així com per la regidora d’UpC Elena Hinojo.

Un cop aprovada la resolució, la diputada de Catalunya Sí que es Pot Hortènsia Grau, qui ha defensat el text a la Comissió de Territori, ha declarat que “des de Catalunya Sí que es Pot estem satisfetes per l’aprovació de la resolució, no obstant vetllarem perquè el Govern de Catalunya compleixi les seves responsabilitats pel que fa a exigir a l’operador Renfe que ampliï el nombre de combois adaptats i les obres necessàries a les estacions, però sobretot perquè es doni la seguretat i s’informi les persones usuàries amb diversitat funcional dels horaris de trens adaptats a cada línia, per tal d’assegurar el dret d’aquests ciutadans al transport públic, tal i com té la resta de la ciutadania“.

Per la seva part Elena Hinojo, regidora d’UpC a l’Ajuntament de Sabadell, que ha acompanyat a Navarrete al Parlament, també ha manifestat la seva satisfacció davant l’aprovació de la resolució. “Esperem que en els pròxims mesos les persones amb diversitat funcional puguin començar a utilitzar amb normalitat el servei de Rodalies amb total llibertat tal i com garanteix la Llei 13/2014 d’accessibilitat“, ha manifestat Hinojo.

Amb l’aprovació d’aquesta resolució des d’Unitat pel Canvi i Catalunya Sí que es Pot hem aconseguit fer una passa més en l’avenç de l’assoliment de la plena igualtat de totes les persones en l’accés als serveis públics bàsics. Ara, tal i com ha recordat Hinojo, “caldrà seguir lluitant per garantir que el Govern de la Generalitat faci efectius els acords de la resolució”.

About the Author: assembleaoberta

Deixa un comentari