El Ple de Sabadell aprova amb una àmplia majoria el full de ruta d’Unitat pel Canvi – Catalunya Sí Que Es Pot per celebrar un Referèndum acordat i amb garanties a Catalunya

Font: www.isabadell.cat

Font: www.isabadell.cat

Al darrer Ple municipal del 2016 s’han debatut dues mocions reivindicant la celebració d’un referèndum per decidir el futur polític de Catalunya.  La primera de les mocions, titulada “en defensa d’un referèndum per a Catalunya” i que ha estat impulsada per Unitat pel Canvi a Sabadell i presentada conjuntament amb ERC, la Crida i CiU, ha estat aprovada amb 18 vots a favor i 8 en contra. Aquesta moció aposta per un referèndum acordat i amb garanties en la línea de la resolució impulsada per Catalunya Sí que es Pot que es va aprovar el passat 6 d’octubre al debat de política general del Parlament.

La segona moció, presentada per ERC, la Crida i CiU “de suport al referèndum, al procés constituent i als ens locals i electes investigats per processos relacionats amb la sobirania” i impulsada per l’Associació de Municipis per la Independència, també ha estat aprovada, en aquest cas amb 13 vots favorables, 5 abstencions i 8 vots en contra. En aquest cas la moció té un plantejament unilateral en la línea de la resolució aprovada al Parlament amb els vots de Junts pel Sí i la CUP.

 

A aquest respecte el portaveu municipal d’UpC Joan Berlanga ha assegurat que “a Unitat pel Canvi volem un referèndum però el volem acordat i amb garanties com els casos del Quebec o Escòcia. És l’opció més viable perquè és la que té més suport -tal i com va quedar palès al Parlament el passat mes d’octubre o avui al ple de Sabadell- i perquè és la que garanteix més validesa democràtica i reconeixement internacional.”

Dues mocions que recullen dues resolucions parlamentàries

La Resolució impulsada per Catalunya Sí Que Es Pot, referent català d’Unitat pel Canvi a Sabadell i el text de la qual ha recollit a la moció, va ser aprovada per 73 vots a favor i 10 abstencions. La Resolució impulsada per Junts pel Sí i la CUP, el text de la qual és el que ha recollit l’altra moció debatuda al ple sabadellenc, va ser aprovada amb 72 vots favorables i 11 abstencions; es dona la circumstància, però, que el Tribunal Constitucional ha suspès aquesta darrera resolució per la seva aposta exclusiva per la unilateralitat i amb una data ja fixada.

El resultat de la votació del Ple de Sabadell, la cinquena ciutat més poblada de Catalunya, evidencia un cop més que la proposta de referèndum de l’espai polític del canvi és l’únic full de ruta possible per trobar un desencaix al conflicte polític amb l’estat sobre el model territorial, per ser la que aglutina més consens i ofereix majors garanties. Així s’ha expressat Joan Berlanga, portaveu municipal d’UpC, que ha defensat que “el millor full de ruta possible, el que genera el consens del 80% de la població, és el que proposem: un referèndum pactat amb conseqüències jurídiques, polítiques i amb reconeixement internacional”.

Durant la seva intervenció, Berlanga ha explicat que a UpC “apostem per un referèndum perquè és evident que Catalunya té un problema polític que al nostre entendre només es resoldrà per aquesta via”, un referèndum que per UpC s’ha de celebrar “amb garanties i reconeixement, com el del Quebec o el d’Escòcia”. Berlanga també ha recordat que l’espai del canvi, on s’aglutinen forces com Podem, els comuns, ICV o EUiA, ha aconseguit aliances i suports ressenyables a la resta de l’estat. És el cas d’Unidos Podemos, “tercer força política a l’estat i que té clar el dret a decidir de Catalunya”. I també suports i aliances internacionals, “el cas del Partit Verd Europeu i l’Esquerra Unitària Europea, els dos únics que han reivindicat al Parlament Europeu que a Catalunya s’ha de celebrar un referèndum”. “Nosaltres volem un referèndum i treballem perquè passi” ha reivindicat Berlanga per acabar, que també ha demanat que “aquesta qüestió no ens despisti d’altres problemes que afecten a la ciutadania, molt greus, i que són la raó per la qual molts estem avui aquí”.

Els acords de la moció

La moció aprovada recull, entre d’altres, la necessitat aglutinar al voltant de l’exigència de celebració d’un referèndum al màxim d’actors i la reivindicació d’un referèndum que hauria de comptar “amb les màximes garanties d’inclusió per al conjunt de la societat catalana, que estimuli la més àmplia participació i que cerqui el reconeixement de la Unió Europea i la comunitat internacional”, per tal que, d’aquesta consulta, “es desprenguin efectes polítics i jurídics reals en concordança amb la voluntat democràtica expressada per la ciutadania”.

 

About the Author: assembleaoberta

Deixa un comentari