Ens sumem al Manifest en defensa de l’Escola Pública als municipis del Vallès Occidental

L’Educació Pública ha Catalunya ha patit durant els darrers anys, de forma continuada, la política austericida de retallades del Govern de la Generalitat. Només de 2010 a 2014, amb CiU al capdavant del Govern, la partida del Pressupost destinada a educació s’ha reduït en 1.200 milions d’euros.

Aquesta retallada, a més, no s’ha produït d’igual forma a l’escola privada concertada que a la pública, que ha rebut el gruix de la tisorada pressupostària (per exemple, en l’anuari L’estat de l’educació a Catalunya 2013, de la Fundació Bofill, s’indica —amb el suport de dades— que “la política d’estalvi públic ha estat selectiva també optant per reduir molts més grups a centres públics —incloent-hi el tancament de centres— que a centres concertats”.

Cris Molins, membre del grup de treball d’educació d’Unitat pel Canvi, ha explicat que aquest escenari ens aboca a un futur d’increment de les desigualtats socials. “D’una banda sabem que l’educació pública és la clau per garantir una major cohesió social, però la realitat actual és que tenim un sistema educatiu que no deixa d’expulsar les persones joves que depenen més dels serveis públics. La gent jove amb menys recursos”.

Per corregir aquesta situació el Manifest proposa set grans reivindicacions adreçades al Govern de la Generalitat, que des d’Unitat pel Canvi compartim plenament, com que es posi en valor la co-responsabilitat dels ajuntaments i els governs locals en la planificació educativa, atès que són les administracions locals les que més coneixement tenen de la realitat socioeducativa del municipi (zonificació, ràtios o necessitats educatives especials), o l’establiment de plans calendatitzats urgents de millores dels edificis i equipaments dels centres educatius públics de la comarca i de construcció de centres públics que garanteixi una oferta de places públiques suficient per a tot l’alumnat amb especial atenció a la formació professional i contínua. També el manteniment de totes les línies a la preinscripció, la reducció de ràtios per a garantir el manteniment de grups i la millora de la qualitat educativa o la supressió dels concerts a les escoles d’elit i que segreguen per sexe.

En darrer lloc les persones, organitzacions i institucions que subscriuen el manifest insten al Govern de la Generalitat a obrir un procés, participat per tota la comunitat educativa, per revisar l’actual model educatiu i consensuar un nou marc legal fruit d’un gran pacte per l’educació que organitzi el sistema educatiu a Catalunya, adaptat a la nova realitat política i a l’actual context econòmic, social i demogràfic. Per tot això, ha explicat Molins, el Manifestés una passa més en la defensa de l’Educació Pública, la de totes i tots, perquè només a través d’una educació pública en condicions de dignitat podrem afrontar els reptes presents i futurs”.

Manifest

El regidor d’Educació, Joan Berlanga, davant dels Serveis Territorials d’Ensenyament durant la lectura del manifest

El Manifest es llegirà dimarts vinent, 9 de febrer, a les 11h davant dels Serveis Territorials d’Educació del Vallès Occidental (C/ del Marquès de Comillas 67 de Sabadell), i es pot subscriure a títol individual o en nom d’algun col·lectiu a través de la pàgina web habilitada per a tal fi.

Manca d’inversions en centres, dèficit en el manteniment i l’adequació d’espais, increment de les ràtios, massificació d’aules i barracots permanents, tancament de línies i escoles, menys professorat i en pitjors condicions laborals… quina societat heretarà la gent jove si continuem destrossant l’Educació Pública i no aturem l’ofensiva que està patint?” s’ha preguntat Molins.

About the Author: assembleaoberta

2 Comments

  1. Pingback: Setmana del 8 al 14 de febrer |

  2. Pingback: Què hem fet amb el teu vot al febrer? |

Deixa un comentari