Fer net a l’Ajuntament, rescatar les persones i millorar la democràcia local, les nostres prioritats.

Joan Berlanga, cap de llista d’Unitat pel Canvi a Sabadell, acompanyat per Alicia Valencia, representant de Sant Oleguer a la llista electoral, han presentat en roda de premsa els tres grans eixos del programa de govern de la candidatura i tres propostes concretes per assolir-los.

Unitat pel Canvi a Sabadell ha volgut defugir de l’elaboració d’un programa electoral clàssic, atès que tal i com ha explicat Alícia Valencia, “nosaltres no entenem el programa electoral com un seguit de promeses per convèncer als ciutadans talment com si fossin clients”, sinó com “un compromís amb unes prioritats ideològiques i amb unes propostes per les quals treballarem”. En aquest sentit, més enllà dels compromisos que s’inclouen al programa, a Unitat pel Canvi “ens plantegem el programa com un document viu, obert a noves propostes i aportacions, i amb capacitat per adequar-se als diferents moments que haguem d’afrontar durant els propers quatre anys”.

Amb tot, el programa de govern d’Unitat pel Canvi fixa tot un seguit de grans compromisos acompanyats d’accions concretes per dur-los a terme. En aquest sentit, i ja entrant en matèria, Valencia ha concretat quines són les tres grans prioritats del programa de govern d’Unitat pel Canvi a Sabadell. La primera té a veure amb els anys de bustisme. “Farem net, aixecarem la catifa i esbrinarem què ha passat a l’Ajuntament durant aquests anys, ho farem públic i si cal ho portarem a la justícia”, ha assegurat Valencia.

Una segona prioritat té a veure amb la situació que patim d’augment de la pobresa i de les desigualtats, per fer front a la qual Valencia ha explicat que “cal abordar urgentment les problemàtiques socials derivades de la crisi i d’un sistema injust, les urgències socials, i avançar cap a la justícia social i cap la igualtat d’oportunitats”. La tercera prioritat té la vocació d’iniciar una reflexió de fons a Sabadell, que consolidi un nou model de ciutat al que ja apunten les altres dues prioritats. “Sabadell necessita ser repensada des de l’esquerra, conjuntament amb la ciutadania, per avançar cap un model econòmic i social més just i cap un model polític amb una democràcia de major qualitat”, ha conclòs Alicia Valencia.

Joan Berlanga i Alicia Valencia explicant  en roda de premsa les prioritats d'Unitat pel Canvi a Sabadell

Joan Berlanga i Alicia Valencia explicant en roda de premsa les prioritats d’Unitat pel Canvi a Sabadell

 

Reduir els sous dels càrrecs electes, amb un estalvi de més d’un milió d’euros duran la legislatura, que es destinaran a urgències socials.

Per la seva banda, Joan Berlanga ha presentat algunes concrecions de com es poden materialitzar les tres grans prioritats. Per exemple, pel que fa afrontar l’emergència social que pateix la ciutat i en compliment del codi ètic d’Unitat pel Canvi proposen reduir els sous dels càrrecs electes (que en el cas de l’alcaldia seria per exemple un 33%). “Aquesta reducció de sous suposarà un estalvi aproximat de més d’un milió d’euros durant els quatre anys de legislatura”, que es destinaran a urgències socials. Berlanga també ha concretat com Unitat pel Canvi a Sabadell vol millorar la situació ocupacional de Sabadell, impulsant “plans d’ocupació per aturades i aturats des de l’Ajuntament, arribant a acords amb la UAB “per impulsar centres de recerca a Sant Pau de Riu Sec” o “estudiant com aprofitar el potencial de l’aeroport de Sabadell per atreure empreses vinculades a l’aeronàutica”, entre altres iniciatives.

Finalment, sobre participació ciutadana, Berlanga s’ha compromès a que “els veïns i veïnes puguem decidir sobre els que més ens afecta, com per exemple decidir en comú amb el veïnat del barri com gastar la part del pressupost destinada al barri”.

Els sis àmbits del programa d’Unitat pel Canvi a Sabadell

La confecció del programa electoral, que ha dut a terme la Comissió de Continguts escollida a la darrera assemblea d’Unitat pel Canvi, s’ha fet a partir de la síntesi de la feina de la pròpia comissió, del treball aportat per ICV, EUiA, Podemos i pels diferents grups de treball temàtic de l’Assemblea Oberta de Sabadell. En molts dels casos, les propostes han sorgit a partir d’aportacions de diferents organitzacions, col·lectius i veïnes i veïns de Sabadell.

El programa de govern d’Unitat pel Canvi a Sabadell s’estructura en sis àmbits:

1. Una democràcia de qualitat, que inclou aspectes de participació ciutadana, qualitat democràtica o lluita contra la corrupció.

2. Una economia al servei del bé comú, on es desenvolupen propostes al voltant del món del treball i l’empresa, l’ocupació, la formació pel treball o l’activitat comercial.

3. Uns serveis públics per una vida digna, un apartat que recull les propostes d’Unitat pel Canvi que fan referència a la defensa i recuperació dels serveis públics com la sanitat, l’educació, els serveis socials, l’habitatge, el transport o la seguretat.

4. Un territori a escala humana, l’àmbit que es centra en territori, el medi ambient, l’espai públic i on s’aprofundeix en les necessitats concretes dels barris de la ciutat.

5. Una ciutat per viure i conviure, on es parla de cultura, lleure, esports, associacionisme o civisme.

6. Un Ajuntament al servei de la ciutadania, on es planteja una reorganització interna del consistori i del govern municipal.

Els sis àmbits, a més, han incorporat una mirada transversal en qüestions de gènere, de diversitat d’origen, funcional, cognitiva, sexual i afectiva o d’edat (gent gran i gent jove).

About the Author: assembleaoberta

Deixa un comentari