Naila Caballero: “No pot ser que la meitat de la població patim desigualtat pel fet de ser dones”

Les candidates d’Unitat pel Canvi a Sabadell Naila Caballero, Alicia Valencia i Ester Lopera, han explicat, en roda de premsa, les propostes de la candidatura de confluència sobre igualtat d’oportunitats entre homes i dones a la plaça Fidela Renom, batejada així en honor de la primera dona regidora de l’Ajuntament de Sabadell.

Naila Caballero, número 5 d’Unitat pel Canvi, ha lamentant que “molta gent creu que actualment ja vivim en una societat igualitària pel que fa a la igualtat d’oportunitats entre dones i homes”, però aquesta percepció s’evidencia errònia “mirant les dades”, ja que aquestes “mostren que encara estem lluny de viure en una societat igualitària”. Caballero ha sustentat aquesta afirmació citant alguns exemples de discriminació: “malgrat més de la meitat de les persones amb estudis universitaris són dones, només un 37% són professores titulars i un ínfim 18,4% professores catedràtiques”, el 53% de les persones joves aturades són dones o el fet que “les dones sense treball remunerat de llarga durada han augmentat un 34% en aquest últims 4 anys”, que ja representa el 57% del total de persones aturades.

A això se li suma que el salari mig anual femení és un 76,1% del masculí o que la majoria dels treballs de cura de les persones no remunerats és dut a terme només per dones. “Per no tenir, no tenim dret ni al nostre propi cos, com deixa ben clar la llei de l’avortament”.

Caballero ha acabat la seva intervenció recordant que “a Espanya han mort 658 dones assassinades entre 2004 i 2014 per violència masclista”. “No pot ser que la meitat de la població patim aquestes desigualtat per simple fet de ser dones, des d’Unitat pel Canvi volem canviar aquesta realitat, volem una societat igualitària i en aquest sentit van les nostres propostes”.

Plans específics per abordar les desigualtats entre dones si homes

Alicia Valencia, que ocupa el setè lloc de la candidatura de confluència, ha explicat quines propostes té Unitat pel Canvi a Sabadell per abordar aquesta situació de desigualtat. “Les nostres propostes en matèria d’igualtat recullen iniciatives per la igualtat d’oportunitats en l’ocupació”, com per exemple promoure pactes locals per a l’ocupació i per a la igualtat d’oportunitats, “per implementar en el teixit productiu local els avenços en matèria d’equitat de gènere i superació de les discriminacions laborals de les dones”. També, ha assegurat Valencia, i dins d’aquests plans, “millorarem l’accés als llocs de treball dels col·lectius especialment afectats per múltiples formes d’exclusió, en concret per les dones monomarentals amb fills i filles a càrrec”.

Però, tal i com ha dit Valencia, “la lluita per la igualtat va molt més enllà i ha de cobrir tots els àmbits de la vida”. Per això Unitat pel Canvi també aposta per incorporar la perspectiva de gènere en el pressupost municipalper atendre els interessos i necessitats que tenen les dones a tots els àmbits i àrees”.

Alicia Valencia, Ester Lopera i Naila Caballero a la plaça Fidela Renom, feminista catalana que va ser la primera dona regidora de l'Ajuntament de Sabadell (l'any 1934).

Alicia Valencia, Ester Lopera i Naila Caballero a la plaça Fidela Renom, feminista catalana que va ser la primera dona regidora de l’Ajuntament de Sabadell (l’any 1934).

 

En darrer lloc ha parlat l’activista social i veïnal Ester Lopera, número 9 de la candidatura d’Unitat pel Canvi a Sabadell. Lopera s’ha centrat en explicar com donar resposta a les múltiples formes de violència masclista que es donen en l’espai públic, com per exemple abordant la millora d’aquells punts de la ciutat amb major percepció d’inseguretat, de manca d’il·luminació i de visibilitat, o promovent l’alletament matern i la cura de fills i filles a l’espai públic. “Calen protocols per a la prevenció i actuació front la violència masclista, cal reforçar l’acompanyament a les dones víctimes i calen recursos per garantir el dret a sortir de la situació de violència”, ha explicat Lopera.

Altres propostes en matèria de gènere

Unitat pel Canvi a Sabadell inclou en el seu programa assolir la fita que Sabadell estigui compromesa amb els drets humans de les dones, lluitant contra la trata i la prostitució forçada que pugui esdevenir en el territori, desenvolupant mecanismes per acollir i atendre a dones en situacions d’explotació sexual, o promovent un Pacte de Gènere que articuli el compromís local per l’equitat de gènere i la construcció d’unes relacions lliures i igualitàries.

Unitat pel Canvi també es compromet a realitzar una Auditoria de Gènere a l’Ajuntament, per conèixer el nivell de representació i de decisió que tenen les dones en la gestió, a obrir processos participatius a partir dels quals es consensuïn els horaris dels diversos serveis a les persones (públics i privats) com transports, centres municipals o comerços en base a les necessitats de la ciutadania o a promoure la corresponsabilitat entre dones i homes i la conciliació de la vida personal, laboral i familiar.

Per poder endegar aquestes polítiques, Unitat pel Canvi a Sabadell establirà al govern que totes les estadístiques estiguin desagregades per sexe i inclourà aquells indicadors necessaris per poder avaluar l’impacte de gènere de les polítiques municipals en tots els àmbits.

About the Author: assembleaoberta

Deixa un comentari