Proposem que la incorporació de Sabadell a l’AMI la decideixi la ciutadania mitjançant una consulta

El grup municipal d’Unitat pel Canvi a Sabadell demanarà a ERC, la Crida i CiU que retirin la moció d’Adhesió a l’Associació de Municipis per la Independència (AMI).

Des d’Unitat pel Canvi defensem que la millor manera de decidir sobre l’adhesió o no de Sabadell a l’AMI és amb una consulta popular on cada ciutadà i ciutadana hi pugui dir la seva, ja que el Ple municipal no hauria de substituir la voluntat popular i menys encara en aquest cas, atès que el passat 24 de març els ciutadans i les ciutadanes de Sabadell van votar qui volien al govern de la ciutat i no pas adherir-se a l’AMI, una proposta que la majoria de forces polítiques no portaven al seu programa electoral.

A més, a Unitat pel Canvi entenem que cal un debat ciutadà seré i plural sobre aquesta qüestió que encara no s’ha produït i que en cap cas es pot substituir per un únic debat al Ple a instància d’una moció.

En aquest sentit s’ha pronunciat la nostra regidora Elena Hinojo, per qui seria desitjable “que el govern porti a terme diverses consultes ciutadanes durant aquest mandat, com per exemple aquesta tardor amb alguna relacionada amb els pressupostos”. Hinojo considera que es podria “aprofitar aquest marc per preguntar també sobre la incorporació de Sabadell a l’AMI”. “No veiem una manera més democràtica de fer-ho”, ha assegurat.

En el mateix sentit s’ha pronunciat el portaveu municipal d’UpC Joan Berlanga, que ha explicat que “a Unitat pel Canvi convivim diferents sensibilitats respecte la qüestió nacional, que van des de plantejaments independentistes, federalistes o internacionalistes i, en cap cas, compartim que l’adhesió a l’AMI es prengui des d’un Ple amb els vots delegats d’una ciutadania que va votar únicament als seus candidats municipals”. I és que Unitat pel Canvi és una espai polític de caràcter local que té com a principal objectiu contribuir a formar una hegemonia d’esquerres a Sabadell que permeti iniciar una nova etapa a la ciutat amb una democràcia de més qualitat i més justícia social, on hi tenen cabuda persones amb diferents sensibilitats i opinions sobre les relacions polítiques entre Catalunya i Espanya.

Des d’Unitat pel Canvi creiem que hi ha mostres evidents que l’actual model autonòmic producte del pacte de la transició està esgotat i que cal avançar cap a un nou model. La superació de l’actual model autonòmic l’ha de decidir la ciutadania catalana exercint el seu dret a l’autodeterminació. “El camí per nosaltres és fer un referèndum amb garanties democràtiques que actualment el PP no permet i pel qual encara haurem de lluitar”, ha defensat Berlanga. També a Sabadell, on ha de ser la ciutadania qui decideixi directament sobre aquesta qüestió.

Per tot això, el grup municipal d’Unitat pel Canvi demanarà als grups impulsors de la moció que la retirin i que s’iniciï un procés de debat ciutadà que hauria de culminar en una consulta a la ciutadania.

About the Author: assembleaoberta

Deixa un comentari