Què ha fet el Govern del Canvi? Abril de 2016

Què hem fet amb el teu vot aquest mes?

Abril de 2016

Principals accions dutes a terme pel Govern del Canvi:

Divendres 1 d’abril

Sabadell se suma al Manifiesto municipalista para la promoción de la salud y el derecho a un sistema sanitario público y universal

Impulsat per les ciutats del canvi (com Barcelona, Madrid, Saragossa o Cadis), el manifest reivindica la promoció, protecció i garantia d’un sistema sanitari públic i universal. El regidor de Salut, Ramon Vidal, ha assenyalat que “amb l’adhesió al manifest ens comprometem a treballar per la Sanitat Pública, a assegurar, entre d’altres aspectes, els valors de la universalitat i l’eficiència, fomentar la participació real i democràtica en la salut i enfortir l’atenció primària, perquè esdevingui un eix bàsic d’atenció propera a les persones”.

Ramon Ple _by JdA iSabadell

Ramon Vidal, amb micro, durant el Ple municipal | Foto: JdA (iSabadell.cat)

Dilluns 4 d’abril

Sabadell comença a redactar el Pla Local de Millora de la Qualitat de l’Aire a la ciutat

El regidor de Sostenibilitat, Joan Berlanga, ha explicat que “la contaminació atmosfèrica és un problema destacat de la nostra ciutat, que té efectes –més rellevants del que pot semblar– en la salut de tots i totes. Des del Govern treballem per donar resposta a aquesta problemàtica avançant cap a un model de mobilitat amb menys emissions i adquirint vehicles híbrids i menys contaminants, tal com hem començat a fer amb les noves adquisicions per la flota d’autobusos”.

Dimecres 6 d’abril

Del 6 al 8 d’abril: Jornada d’Orientació de cicles formatius de grau mitjà

La jornada, adreçada a estudiants de 4t d’ESO, ofereix informació sobre 28 cicles formatius de grau mig. Tal com ha explicat el tinent d’alcalde d’Acció Social i Cultura i regidor d’Educació, Joan Berlanga, “una de les línies fonamentals d’acció de la Regidoria és treballar per l’èxit educatiu i, en aquest sentit, considerem que un dels factors que afavoreix l’èxit és posar a l’abast dels nois i noies tota la informació possible perquè puguin decidir amb garanties sobre el seu futur acadèmic i professional. Aquest és el motiu principal d’aquestes jornades, tant la que es va celebrar al febrer sobre estudis superiors com la d’ara, d’estudis de grau mitjà”.

Adjudicació d’horts municipals de Can Bages amb finalitats socials

Hi poden optar tant associacions i entitats interessades a desenvolupar un projecte d’horta de caràcter social, com ciutadanes i ciutadans que vulguin conrear un hort amb destinació a l’autoconsum. “Amb aquesta iniciativa es vol replantejar els usos actuals i potenciar un canvi de model, que suposa passar d’espais recreatius a potenciar l’ús social de l’horta del Ripoll per a persones i col·lectius que ho necessitin”, ha explicat Joan Berlanga, regidor de Sostenibilitat. “Així, mantenim la cura de l’entorn i avancem en l’endreça dels espais d’horta, afegint-hi aquest component social”, ha afirmat.

També volem que l’ús social es tradueixi en l’existència d’uns horts que generin aliments que ajudin a pal·liar els efectes de la crisi econòmica” ha afegit el regidor. Les sol·licituds es poden presentar entre el 8 d’abril i el 10 de maig, en una de les oficines d’atenció ciutadana. Més informació.

Dijous 7 d’abril

El Tàndem Família-Escola ofereix propostes per facilitar i donar suport a les famílies en la seva funció educadora

El Tàndem el conformen un conjunt d’activitats i projectes compartits entre les direccions dels centres educatius, les AMPA i l’Ajuntament de Sabadell i tenen com a objectiu donar suport a les famílies en la seva funció educadora. Tal com ha explicat el tinent d’alcalde d’Acció Social i Cultura i regidor d’Educació, Joan Berlanga, “un dels eixos de treball del Govern municipal passa per promoure i ajudar a crear contextos favorables per l’èxit educatiu. Les famílies són el principal agent educador d’infants i joves i, en aquest marc, treballem per posar al seu abast eines que facilitin el seu apoderament en aquesta tasca”.

Dilluns 11 d’abril

El Govern del canvi aprova 400.000€ per beques per llibres de text i material escolar del proper curs

Tal com ha expressat el tinent d’alcalde d’Acció Social i Cultura i regidor d’Educació, Joan Berlanga, “fem un gran esforç per oferir beques en l’àmbit escolar, perquè garantir la igualtat d’oportunitats és una de les grans prioritats del govern“. Berlanga ha afirmat que “com a Govern de Sabadell volem reconèixer i posar en valor la tasca que fan les AMPA i els equips directius dels centres per la socialització de llibres. A partir d’aquí, en els casos en què amb la socialització no n’hi ha prou per arribar a tothom, com a administració hem d’intervenir, fins i tot més enllà de les competències pròpiament municipals, per donar resposta i evitar situacions d’exclusió”.

Les sol·licituds es podran presentar fins al 6 de maig. Més informació.

Curs d’iniciació al voluntariat

El curs, que es portarà a terme els dies 17, 19, 24 i 26 de maig, al Casal Pere Quart, està reconegut pel Pla de Formació del Voluntariat de Catalunya i té un cost de 10€. El període d’inscripcions és entre l’11 d’abril i el 12 de maig. Més informació del curs / Més informació del Programa del Voluntariat.

Elena

Elena Hinojo a la sessió de treball sobre el concepte d’ètica pública | Fotografia: Ajuntament de Sabadell.

L’Ajuntament organitza unes sessions de treball sobre el concepte d’ètica pública adreçades a l’equip directiu de la corporació

Sota el títol “Gestionar els riscos de corrupció: una responsabilitat directiva” un total de 105 treballadors i treballadores municipals amb càrrecs directius i de comandament participaran, des d’avui dilluns i fins al 30 d’abril.

La regidora de Transparència, Elena Hinojo, ha manifestat que “el govern assumeix l’obligació de vetllar perquè a la nostra organització els principis d’ètica pública formin part de la manera de fer en qualsevol àmbit d’actuació”. Aquestes sessions s’adrecen directament a personal amb responsabilitats i amb equips de treball al seu càrrec i, per tant, com a “encarregats de transmetre, també amb la vostra pròpia conducta, els principis i valors que han de regir la nostra institució”, tal i com Hinojo ha afirmat directament a les persones participants.

Dimarts 12 d’abril

“La sort de donar sang”: Marató de Donació de Sang

Organitzada pel Banc de sang i de teixits, amb el suport de l’Ajuntament, ha tingut lloc de 9h a 14h i de 16h a 21h al Casal Pere Quart, i a d’altres punts de la ciutat. El regidor de Salut, Ramon Vidal, ha fet una crida a la població per participar-hi i ha assenyalat que “sortosament, avui l’esperança de vida és més llarga, en part perquè es disposa de més tractaments i avenços mèdics. Tot això implica que la demanda de sang segueixi creixent i per això necessitem enfortir i ampliar els donants de sang”. Més informació: preguntes freqüents sobre la donació de sang.

Dijous 14 d’abril

El carrer de la República substitueix el d’Alfons XIII

Tal i com va aprovar el Ple municipal del 7 d’abril de 2015, a instància d’una moció impulsada per Sabadell per la República i assumida pels grups d’ES, EUiA i ICV. El carrer Alfons XIII es va obrir l’any 1926. El 1931 es va denominar Francesc Layret i l’any 1939, amb la consolidació del franquisme, va tornar a prendre el nom d’Alfons XIII, fins ara. Més informació.

República

Joan Berlanga, en primer terme, acompanyat de l’alcalde i de la resta de tinents d’alcalde.

Divendres 15 d’abril

Alumnes de 10 escoles i instituts recomanen llibres per Sant Jordi, en el marc del projecte Aparadors literaris dels Plans Educatius d’Entorn

El tinent d’alcalde d’Acció Social i Cultura i regidor d’Educació de l’Ajuntament de Sabadell, Joan Berlanga, ha valorat molt positivament aquest projecte, comentant que “amb aquesta iniciativa el que es pretén és acostar la cultura arreu de la ciutat, comptant amb la implicació del barri i donant protagonisme a la tasca dels infants en la promoció de la lectura com a element fonamental de la formació de les persones”. Així mateix, Berlanga ha destacat “l’alt valor dels Plans Educatius d’Entorn, en tant que promouen el treball en xarxa, la coresponsabilitat i la participació de tots i totes en el fet educatiu”.

Dimecres 20 d’abril

Persones en atur adeqüen zones verdes de la Clota del riu Ripoll amb programes d’ocupació del Vapor Llonch

Tal com ha indicat el regidor de Treball i Empresa de l’Ajuntament de Sabadell, Eduard Navarro, “l’objectiu d’accions com aquestes que l’Ajuntament executa a través del Vapor Llonch és proporcionar a les persones participants, a més d’experiència laboral, les habilitats que facilitin la seva inserció laboral posterior al mercat ordinari desenvolupant a la vegada obres i serveis en benefici de la comunitat”.

Segons el regidor de Sostenibilitat, Joan Berlanga, el propòsit de l’Ajuntament de Sabadell és “recuperar el Ripoll amb el sanejament de les zones degradades, millorar la biodiversitat i potenciar la funcionalitat connectora d’aquest àmbit. Aquesta és una tasca que necessita un gran esforç per part de tothom i amb la col·laboració d’aquest programa ocupacional es pretén millorar també aquest paisatge fluvial”.

Durant l’any 2016 es preveu superar la xifra de 485 persones usuàries en atur del Vapor Llonch com a participants en algun dels programes d’ocupació en les seves diferents modalitats.

Dijous 21 d’abril

El Reglament i l’Ordenança fiscal del Cementiri s’actualitzaran per respondre millor a les necessitats de la ciutadania

El procés comportarà, entre d’altres elements, la revisió dels terminis de caducitat de les concessions de les sepultures o la possible incorporació de nous serveis com ara espais destinats al dipòsit i espargiment de cendres funeràries. Tal com ha explicat el regidor de Salut, Ramon Vidal, “aquest és un Govern transformador i estem treballant per repensar la ciutat, prenent les mesures necessàries per trobar les solucions més adients a allò que la ciutadania precisa o que li preocupa”.

En aquest sentit, continua Vidal “el Cementiri és un servei públic i com a tal ha de garantir que els serveis que ofereix s’adeqüen a les necessitats de cada moment i, per aquest motiu, iniciem la revisió del Reglament i de l’Ordenança fiscal”.

Diumenge 24 d’abril

Jornada de celebració del projecte Infància i Medi Ambient

INMA és un projecte d’investigació creat per tal d’estudiar el paper dels contaminants ambientals més importants en l’aire, l’aigua i en la dieta durant l’embaràs i el començament de la vida, i els seus efectes en el creixement i desenvolupament infantil. En la cohort d’INMA-Sabadell participen unes 740 famílies.

En relació amb el projecte, el regidor Ramon Vidal ha manifestat sentir-se “orgullós de totes aquestes famílies sabadellenques que, participant en aquest projecte d’investigació, també contribueixen a millorar el futur de tota la societat. El coneixement que es desprèn de treballs de recerca com INMA és un dels principals aliats que tenim a l’hora de desplegar noves polítiques basades en l’evidència”.

Dilluns 25 d’abril

Cinc escoles obriran el pati cada dia, a la tarda de 18h a 20h, fins el 30 de setembre

Per tal d’oferir a infants i joves un espai obert per jugar lliurement en condicions de confort i seguretat. Així mateix, els patis comptaran amb la presència d’un monitor que dinamitzarà l’espai amb propostes, si s’escau. Tal com ha explicat el tinent d’alcalde i regidor d’Educació, Joan Berlanga, “amb aquesta iniciativa el que pretenem és afavorir espais de joc a les escoles, oberts a la ciutadania i amb l’objectiu de posar a l’abast dels veïns i veïnes, espais d’oci on es fomentin activitats i hàbits saludables, que alhora afavoreixin la cohesió social”.

Així mateix, Berlanga ha comentat que “en la línia d’aquesta acció, des del Govern continuarem treballant perquè els equipaments municipals siguin més accessibles per a la ciutadania”.

Berlanga Ple _by David B iSabadell

Joan Berlanga durant la celebració del Ple municipal | Foto: David B. (iSabadell.cat)

Dimarts 26 d’abril

Una nova Ordenança sobre Benestar Animal

Entitats i persones, que a títol individual treballen en aquest àmbit, estan col∙laborant en la redacció d’una proposta que té en compte el marc legal, els darrers canvis introduïts al Codi Penal, en relació amb la protecció animal, així com també l’anàlisi de les normatives d’altres municipis que puguin comportar millores. Amb la renovació es superarà el concepte de “tinença responsable” avançant al de “benestar”, tot incorporant una especial sensibilitat que garanteixi en tot moment el respecte i protecció dels animals i la seva cura per part dels propietaris i propietàries, l’administració i la ciutadania en general.

Així, el Govern del canvi avança cap a una nova normativa que vol ser referent a nivell català i estatal.

Dijous 28 d’abril

Sabadell Atenció Ciutadana (SAC) adapta els horaris d’atenció al públic

Per millorar el servei, el SAC actualitzarà els horaris d’atenció al públic després de l’estiu. Actualment el 88% de les atencions es fan entre les 9h i les 15h i només un 12% a les tardes. Per aquest motiu, el Despatx Lluch obrirà fins a les 15h 3 dies a la setmana i 2 dies fins a les 19h de la tarda. La resta d’oficines obriran una tarda, començant l’atenció a les 15,30h.

El Ple aprova de manera provisional el Pla especial de protecció dels béns arqueològics, mediambientals i arquitectònics de Sabadell (PEPBAMAS)

Aquest Pla estableix els mecanismes de protecció dels béns patrimonials amb valor ambiental, arqueològic i arquitectònic de la ciutat. L’aprovació es produeix després que, al febrer de 2015, el Tribunal Suprem va declarar nul el Pla especial de protecció del patrimoni de Sabadell (PEPPS), vigent des de gener de 2008. Anul·lar el PEPPS comportava la desprotecció de la major part del Patrimoni de Sabadell.

Sabadell acull eI I Congrés d’Acústica de Catalunya, acusti.cat

El regidor de Sostenibilitat, Joan Berlanga, ha destacat que “la contaminació acústica a la ciutat és una qüestió rellevant que hem de resoldre conjuntament entre l’Ajuntament i la ciutadania. Des del Govern, fent complir la llei. I, pel que fa a la ciutadania, amb un estil de vida i uns hàbits respectuosos, amb una actitud cívica i responsable envers el veïnat”.

D’altra banda el regidor de Salut, Ramon Vidal, ha afirmat que “la contaminació acústica no es pot considerar una molèstia temporal, sinó que afecta la qualitat de vida de les persones. Cada vegada hi ha més evidència de la relació entre l’excés de soroll ambiental i l’impacte sobre la salut. Des d’aquesta perspectiva, una ciutat menys sorollosa també és una ciutat més saludable”.

Dissabte 30 d’abril

Segona Jornada participativa del Pla Estratègic d’Acció Social

El 20 de febrer va tenir lloc la Jornada sobre l’emergència social, durant la qual els i les participants van expressar les principals preocupacions i necessitats de l’àmbit social, a partir del document de prediagnòstic social presentat per l’Ajuntament. Un cop analitzats els resultats, aquesta segona Jornada ha de servir per analitzant els factors que generen exclusió en aquells col·lectius que precisen d’una major atenció i alhora consensuant els objectius que, com a ciutat, cal assolir en l’àmbit social.

A partir de la Jornada es podran prioritzar aquelles accions que administració, entitats i moviments socials haurien de treballar conjuntament amb l’objectiu de lluitar contra l’exclusió social. Més informació.

També:

El Govern adjudica durant el primer trimestre 15 habitatges d’emergència social a les famílies que han sofert desnonaments.

L’Ajuntament nomenarà Joan Antoni Quesada intendent major de la Policia Municipal, per tenir una direcció estable a la Policia local i per la voluntat del Govern del canvi que no hi hagi cap persona en situació d’investigada (abans imputada) per la justícia, amb responsabilitats.

El 8 d’abril Sabadell commemora el Dia del Poble Gitano, dedicat enguany al genocidi durant el règim nazi.

El programa Lecxit, per a la millora de la comprensió lectora de nens i nenes, inicia durant abril i maig les trobades familiars. Més informació.

A partir del 18 d’abril, la nova línia 14 del bus connecta els barris del nord-oest de la ciutat amb el Taulí.

El Museu d’Art de Sabadell col·labora amb Visitmuseum, plataforma digital de promoció turística dels museus catalans.

Rebuig unànime de l’Ajuntament de Sabadell als actes d’apologia del feixisme que la ciutat ha patit darrerament, així com a les expressions i mostres de violència de caràcter discriminatori, d’odi, intolerància i hostilitat exercida per alguns grups cap a col·lectius i persones.

L’Ajuntament de Sabadell lamenta la decisió del govern espanyol de recórrer al Tribunal Constitucional (TC) part de la Llei 24/2015 de mesures urgents per afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica , aprovada per unanimitat pel Parlament de Catalunya.

Sabadell i Terrassa treballaran conjuntament per la defensa i dinamització del comerç urbà, conjuntament amb el Consell Comarcal, a través d’una taula de treball que redefineixi el model comercial del Vallès Occidental.

Navarro RdP _by Karen Madrid RS94.6

Eduard Navarro, durant una de les rodes de premsa de presentació del Pressupost per al 2016 | Foto: Karen Madrid (Ràdio Sabadell)

El Govern intensificarà la detecció i denúncia d’aquells propietaris que no recullin les deposicions dels seus gossos al carrer.

L’Ajuntament de Sabadell rep el Segell Infoparticipa 2015 a la qualitat i transparència de la comunicació pública local. Més informació.

Més de vint alumnes d’ESO participen en la quarta edició del curs de resolució de conflictes.

Trobada al Vapor Llonch de representants de vuit països europeus per iniciar una nova edició del projecte Erasmus per a Joves Emprenedors/es. Més informació.

Presentació del programa d’actes dedicats a l’escriptor Joan Oliver, en el 30è aniversari de la seva mort. Programa.

L’Escola Illa inaugura una mostra amb treballs dels alumnes d’Il·lustració del centre, en el marc dels 30 anys de la mort de Joan Oliver. Del 12 d’abril fins al 21 de maig. Es tracta d’una mostra de tretze interpretacions sobre tretze fragments de Joan Oliver.

El Museu d’Art de Sabadell (MAS) presenta des del 13 d’abril i fins al proper 29 de maig l’exposició “Catifes de ciment. El món de la rajola hidràulica”. Més informació.

Sabadell inaugura l’Oficina Jove per convertir-se en un punt de referència de la Xarxa Nacional d’Emancipació Juvenil (XNEJ). Més informació.

L’Ajuntament ha plantat 1.846 arbres entre el 2015 i el 2016, la xifra més alta dels darrers anys. En total s’han plantat exemplars de més de 30 espècies diferents.

Sabadell celebrarà el Dia de la Bicicleta amb tallers, exposicions, projecció de documental i altres activitats per a tota la família. Més informació.

Regidors

El grup municipal d’Unitat pel Canvi.

L’Ajuntament de Sabadell baixarà a mig pal les banderes, cada dijous, com a mostra de dol per les víctimes de guerres i atemptats a tot el món. Declaració institucional.

Sabadell reduirà el cost del reciclatge als mercats de marxants gràcies a la col·laboració dels i de les paradistes. Aquest any 2016 les taxes municipals per als mercats de marxants s’han vist reduïdes entre un 10 i 11%. Aquesta mesura comportarà la necessària col·laboració de tots els marxants a l’hora de realitzar la recollida dels residus que es generin cada jornada de Mercat.

Totes les notícies d’abril aquí

About the Author: assembleaoberta

Deixa un comentari