Què ha fet el Govern del Canvi? Maig de 2016

Què hem fet amb el teu vot aquest mes?

Maig de 2016

Principals accions dutes a terme pel Govern del Canvi:

Dilluns 2 de maig

La cascada d’aigua del Parc Catalunya funciona de nou durant el dia. Fa més d’un any es va aturar per precaució davant l’episodi de legionel·la. El Govern ha accelerat l’actualització del sistema per poder-la tenir de nou en funcionament.

2016_05_02 Cascada 03

El regidor de Salut, Ramon Vidal (al centre), escolta les explicacions d’un dels tècnics de manteniment davant la cascada del Parc Catalunya.

Joan Antoni Quesada, nomenat nou intendent major de la Policia Municipal, ve a reforçar l’aposta del Govern de consolidar el model de policia de proximitat i permetrà disposar d’una direcció estable a la policia local.

El Govern de Sabadell continuarà desplegant la llei de mesures urgents per afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica, tot i que el Govern de l’estat l’hagi recorregut al Tribunal Constitucional (TC). Entre d’altres compromisos, el Govern de Sabadell continuarà impulsant accions per evitar desnonaments per impagament d’hipoteca o de lloguer, així com també continuarà buscant mecanismes de segona oportunitat per cancel·lar deutes contrets per habitatge habitual.

Dimecres 4 de maig

Empreses del metall podran sol·licitar ajuts per contractar persones del sector en atur, fins al 10 de juny. Les empreses que compleixin els requisits optaran a rebre fins a 1.500€ per a la contractació d’una persona a temps complet durant un mínim de 3 mesos. Més informació i convocatòria.

Ajuntament, la Plataforma Sabadell per l’Educació Pública i les AMPA de Can Llong, constitueixen una comissió per reclamar a la Generalitat la construcció de l’Escola Virolet i de l’institut del barri. Durant la trobada es va acordar demanar una reunió amb la Comissió d’Educació del Parlament de Catalunya i coordinar una mobilització reivindicativa i cívica conjuntament amb les famílies de la zona. Actualment l’Ajuntament té reservats dos solars per als equipaments pendents: un per a l’Escola Virolet (entre el carrer de Zuric i la via del tren de la línia R4) i l’altre on provisionalment s’ubiquen ara els mòduls del Virolet, al costat de l’Escola Mas Boadella.

2016_05_04 Comissió

Comissió per reclamar a la Generalitat la construcció de l’Escola Virolet i de l’institut del barri de Can Llong.

El Govern reorienta les vacances adreçades a la gent gran. El nou programa Sortim i Compartim vol aprofundir en la vessant social i cultural dels viatges i s’adreça a totes les persones que, per motius econòmics o perquè estan soles, no acostumen a viatjar. Així, s’han ampliat les bonificacions amb un nou tram, s’han ajustat els preus de les destinacions (amb una reducció global dels imports que es paguen d’un 5%) i s’amplien les estades de proximitat, per facilitar la incorporació d’aquelles persones més grans, amb menys ingressos i risc d’aïllament, que demanen amb major freqüència sortides curtes i destinacions properes. Tot el procés ha comptat amb la supervisió d’una taula de consens, on han estat presents els grups municipals i les entitats de gent gran.

Dijous 5 de maig

Comencen els actes de l’Aplec de la Salut, que duraran fins al 9 de maig, amb activitats lúdiques, artístiques i esportives, moltes de les quals han estat organitzades per entitats de la ciutat. Dilluns 9 de maig té lloc la tradicional ofrena floral en memòria dels sabadellencs i de les sabadellenques mortes al camp d’extermini de Mauthausen i de totes les víctimes del nazisme. Programa.

2016_05_09 Mauthausen 02 -fotoJB

Ofrena floral durant l’Aplec de la Salut en record de les víctimes del nazisme.

La Jornada de Síntesi del Pla Estratègic d’Acció Social, celebrada el 30 d’abril, obté un 8,7 sobre 10 per part dels i de les assistents. A la trobada, que va analitzar els factors que generen exclusió i on es van començar a consensuar els objectius que com a ciutat cal assolir en l’àmbit social, es van donar cita 64 persones, representant 45 entitats de Sabadell. Més informació.

Divendres 6 de maig

Concentració de càrrecs electes davant la delegació del Govern de l’Estat a Catalunya per protestar després que el govern espanyol decidís, el passat 29 d’abril, presentar un recurs d’inconstitucionalitat contra la Llei 24/2015. A aquesta concentració, impulsada des de Sabadell i convocada a través de les dues entitats municipalistes, FMC i ACM, els ajuntaments presentaran una instància perquè sigui traslladada a la Presidència en funcions del Govern Espanyol, amb la informació dels expedients que actualment cada municipi té en tràmit i s’informarà de la voluntat que, malgrat la suspensió de la Llei 24/2015, aquests expedients es continuaran tramitant per afrontar l’emergència social en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica.

2016_05_06 Concentració

Els regidors Joan Berlanga i Ramon Vidal (a l’esquerra), acompanyats per d’altres representants del Govern de Sabadell, davant la Delegació del Govern de l’estat.

En aquest moments, l’Ajuntament de Sabadell té un total de 207 expedients de famílies en risc per quotes impagades per sobre endeutament, dacions en pagament o possibles dacions, a punt d’iniciar la demanda o ja amb la demanda iniciada i que, amb l’aplicació de la Llei 24/2015 , són susceptibles de per poder tenir una solució residencial atenent criteris de vulnerabilitat. Un 88% dels expedients actuals en tràmit es tracta de famílies amb menors al càrrec.

 

Cloenda de la Xarxa Educativa Solidària i Intercultural (XESI), que ha comptat amb la participació de 4 instituts de Sabadell, projecte que té la finalitat de fomentar una actitud crítica i activa en els joves participants entorn les causes que generen desigualtat i injustícia social al món i implicar a l’alumnat en accions solidàries i de convivència. Més informació.

Dissabte 7 de maig

Infants de l’Esplai La Baldufa desenvolupen una activitat de neteja i jocs al riu Ripoll, en el marc de la Jornada europea Let’s clean up Europe!, organitzada per les regidories de Sostenibilitat i d’Educació i amb la col·laboració de l’ADENC. El tinent d’alcalde d’Acció Social i regidor de Sostenibilitat, Joan Berlanga, ha afirmat que “des del Govern valorem molt la tasca que fan els grups d’esplai en l’educació dels infants al servei de la comunitat, com és el cas d’aquesta jornada. És un element fonamental per avançar cap a una societat més cohesionada i implicada en els afers comuns”.

Dijous 12 de maig

250 alumnes de 8 centres educatius participen en una Jornada de Jocs Tradicionals, que s’ha impulsat amb els objectius de promocionar hàbits saludables relacionats amb l’activitat física, donar a conèixer diferents jocs de diverses èpoques i cultures i promocionar, a través del joc, la convivència.

Durant la Jornada, els i les participants han rebut la visita del tinent d’alcalde i regidor d’Educació, Joan Berlanga, i del regidor de Salut, Ramon Vidal. Berlanga ha destacat que “el joc és un instrument educatiu de primera magnitud i jornades com aquesta són una oportunitat per fomentar en els infants l’aprenentatge de valors i d’hàbits de vida saludables”. Per la seva part, Ramon Vidal ha ressaltat la “importància de l’activitat física com un hàbit saludable i fonamental en el desenvolupament dels infants i joves. Trobades com aquesta són una manera molt efectiva d’englobar en una sola activitat coneixement, salut, convivència i cohesió”.

El Govern reforça la promoció cultural als barris. Entenent la cultura com a eina de cohesió, de creixement personal i de promoció de la ciutat, el Govern aposta per incrementar les accions culturals als diferents barris i donar alhora un ventall més ampli de recursos a la ciutadania. Entre d’altres qüestions, el Govern vol potenciar la xarxa de biblioteques i dissenyar projectes de proximitat i incrementar l’esforç de cooperació amb les entitats culturals, per mitjà del foment de l’activitat associativa, de la cultura popular i de la programació cultural a través de les línies de subvenció i obrint el diàleg per concertar objectius.

Dilluns 16 de maig

La quarta Jornada de Futbol Femení aplega al complex Olímpia al voltant de dues mil noies d’entre 6 i 16 anys. Organitzada per la Federació Catalana de Futbol (FCF), té com a objectiu promocionar el futbol femení entre totes les nenes i noies que habitualment no practiquen aquest esport i convertir-se, alhora, en un punt de trobada per a totes aquelles jugadores que formen part d’un club i que volen perfeccionar el seu nivell. La Jornada es va dur a terme de forma simultània a 14 municipis de Catalunya.

L’Ajuntament de Sabadell destinarà 4,1M d’€ a millorar el servei d’urgències del Parc Taulí, amb el compromís de retorn per part de la conselleria de Salut. Els diners es destinaran a l’habilitació de dues plantes amb 96 llits nous per millorar el servei d’urgències de l’hospital. També s’acabaran les derivacions de la Clínica del Vallès al sistema públic, sense que cap treballador o treballadora de la clínica sigui acomiadada.

2016_05_13 Taulí

D’esquerra a dreta: el Conseller de Salut, Antoni Comin, l’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez, i el regidor de Salut de l’Ajuntament de Sabadell, Ramon Vidal, durant la roda de premsa d’explicació de les millores del Parc Taulí.

Dimarts 17 de maig

130 professionals municipals participen en la segona Jornada interna de treball sobre el Pla Estratègic d’Acció Social. La Jornada parteix de la priorització de necessitats i de la feina realitzada fins ara pels mateixos professionals i per les entitats de la ciutat. Així, basant-se en les conclusions de la diagnosi, els i les professionals han dissenyat respostes innovadores als factors que generen desigualtat.

Durant la Jornada el tinent d’alcalde de l’Àrea d’Acció Social i Cultura, Joan Berlanga, va destacar que “el fet que ara parlem d’Acció Social –més enllà dels tradicionals serveis socials— implica una voluntat transformadora de la societat i d’incidir en la qualitat de vida de les persones” i va destacar la conveniència de “treballar transversalment per integrar totes les perspectives i alhora reforçar el treball conjunt i coordinat per avançar cap a una societat cada cop més cohesionada”. Els resultats de la Jornada de divendres es confrontaran amb les anteriors jornades participatives per tal d’anar avançant en la configuració del PEAS.

Sabadell no perdrà cap grup de P3 a l’escola pública el curs vinent. Tot i la davallada demogràfica de més d’un centenar d’alumnes de P3 respecte al curs actual, el curs vinent Sabadell mantindrà el mateix nombre de grups per a nens i nenes d’aquest nivell educatiu a l’escola pública. Així, el curs 2016-2017 hi haurà un total de 56 grups de P3 als centres educatius públics de la ciutat.

Ci4_UV2UkAAqq97

Joan Berlanga ha comentat que “el treball coordinat entre les dues administracions i els centres ha permès donar una resposta adequada a les sol·licituds de preinscripció d’enguany“. Així mateix, ha subratllat que “entenem que l’actual baixada demogràfica ha de ser una oportunitat per guanyar en qualitat i és per això que valorem molt positivament el fet que la ciutat no perdi cap línia pública de P3, malgrat haver-hi menys infants”.

Commemoració del 17 de maig: contra l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia. Sabadell ha començat a treballar de manera coordinada amb altres municipis de la comarca amb l’objectiu de compartir experiències, propostes i línies d’actuació en les polítiques LGBTI. En aquest context, també s’ha confeccionat un programa d’actes commemoratius del Dia Internacional contra l’Homofòbia, la Bifobia i la Transfòbia, sota l’eslògan “Ventilem els armaris, Sabadell amb els drets de lesbianes, gais, bisexuals, trans i intersexuals”.

Dimecres 18 de maig

La plataforma d’entitats del Tercer Sector de Sabadell presenta a l’equip de govern el pla de treball 2016. Representants de la plataforma d’entitats del Tercer Sector de Sabadell, Vàlua, s’han reunit amb amb el regidor de Treball i Empresa, Eduard Navarro i el regidor dAcció Social, Gabriel Fernàndez, per intercanviar impressions sobre el context actual i exposar les línies de treball conjuntes.

1466160211160iAj

El regidor Eduard Navarro (de verd) escolta atentament a un dels representants de Vàlua.

La plataforma està integrada en aquest moments per 19 associacions de la ciutat: Creu Roja, Càritas, Associació de Persones Sordes de Sabadell, Fundació Atendis, SILF Vallès – Fundació Ecom, Salut Mental Sabadell, SCAI (Servei Ciutadà d’Acolliment als Immigrants), Actuavallès, Andi, Fundación Secretariado Gitano – Acceder, CIPO SCCL, Drapaires d’Emaus, Xalest, AVAN, Associació Juvenil Esquitx, Ethos, ONG Cerma i Fundació Main. L’Ajuntament de Sabadell, mitjançant Promoció Econòmica, acompanya, dinamitza i dóna suport a la Plataforma.

La Comissió d’Ensenyament al Parlament de Catalunya va aprovar ahir per unanimitat una resolució sobre els edificis definitius de l’Institut de Can Llong i l’Escola Virolet, després que la Comissió d’Ensenyament rebés els representants de la Comissió sabadellenca constituïda a principis d’aquest mes de maig i que treballa per agilitar la construcció dels edificis definitius de l’Escola Virolet i de l’institut de secundària de Can Llong. La Comissió sabadellenca la integren associacions de mares i pares del barri, representants de tots els grups municipals a l’Ajuntament i de la Plataforma Sabadell per l’Educació Pública.

Cloenda de programes de formació i treball amb la participació de 76 persones. Els programes, per a persones en situació d’atur que l’Ajuntament de Sabadell desenvolupa a través del Vapor Llonch, tenen la finalitat de formar i contractar persones en atur per a la realització d’obres i serveis d’interès general i social pel conjunt de la ciutat i han inclòs diferents especialitats. Gràcies al treball d’aquestes persones s’han desenvolupat, entre d’altres coses, activitats de neteja i manteniment de boscos per pal·liar els efectes de les ventades, tasques de suport administratiu a diferents equipaments municipals, atenció a infants de 0 a 3 anys al servei de mainaderes del Vapor Llonch i a les escoles bressol municipals o manteniment a nivell de construcció, pintura i fusteria a la via pública i a equipaments municipals, així com arranjament d’habitatges socials o neteja d’edificis municipals.

Dijous 19 de maig

Construint Ciutat: la ciutadania tindrà la possibilitat de prioritzar una part del pressupost del 2017, amb l’objectiu de caminar cap a un model en el que la població gaudeixi d’espais de participació, apoderament i d’incidència real en tot allò que afecta a les seves vides. Totes aquelles entitats o associacions inscrites en el Registre Municipal d’Entitats Ciutadanes i també a persones a títol individual, amb un aval d’un mínim de 50 signatures, poden presentar de l’1 al 23 de juny, projectes d’un valor màxim de 200.000 euros cadascú. Bases del procés i fitxes que cal emplenar, al web municipal. Més informació.

Divendres 20 de maig

L’Ajuntament presenta el programa Fem Vacances, amb activitats d’estiu dirigides a persones amb discapacitat i dependència, amb l’objectiu d’avançar cap a la igualtat d’oportunitats entre tots els ciutadans i ciutadanes i vetllar pels col·lectius més vulnerables. El programa s’ha elaborat comptant amb la participació de 7 entitats de l’àmbit i inclourà un total de 18 casals, viatges i colònies, que comptaran amb un suport econòmic municipal proper als 65.000 euros. Més informació i programa.

Dilluns 23 de maig

Es presenta el “Cafè Aventura: IV Fòrum d’Emprenedoria a Sabadell”, adreçat a impulsar els projectes d’empreses a punt de néixer o ja constituïdes amb menys de tres anys, especialment a projectes innovadors amb un alt potencial de creixement i relacionats amb l’àmbit dels sistemes industrials com són la robòtica o l’enginyeria de procés, entre d’altres. Més informació.

Dimarts 24 de maig

El programa Lecxit, per a la millora de la comprensió lectora de nens i nenes, celebra la cloenda del curs, promogut per la Fundació Jaume Bofill conjuntament amb les regidories d’Educació i de Cultura. El Lecxit treballa amb els diferents agents de la comunitat educativa i de l’entorn dels infants per afavorir la comprensió lectora i reduir el fracàs escolar.

1466161809810DtY

Cloenda del programa Lecxit

El tinent d’alcalde i regidor d’Educació, Joan Berlanga, ha destacat que “conscients de la importància que la millora de la comprensió lectora té per aconseguir un major èxit educatiu, volem agrair públicament la tasca de les persones que de manera desinteressada dediquen el seu temps a fomentar la lectura entre nenes i nenes de Sabadell“.

Dimecres 25 de maig

Els i les participants de El patrimoni al desQobeRt presenten els vídeos promocionals dels edificis històrics que han estudiat. L’activitat, adreçada a nois i noies de 2n cicle d’ESO, batxillerat i formació professional, i organitzada per les regidories d’Educació i de Cultura en el marc del Ciutat i Escola, consisteix en que els i les participants treballen durant el curs espais i elements patrimonials o singulars de Sabadell i s’impliquen a millorar la manera com aquests es difonen entre la ciutadania. El tinent d’alcalde i regidor d’Educació, Joan Berlanga, ha subratllat el “valor d’aquesta activitat, amb la qual els i les alumnes han après i assolit nous coneixements i alhora han fet un servei a la ciutat”. Blog de l’activitat.

Nova jornada del procés participatiu per repensar la Festa Major per tractar, en aquesta ocasió, la programació i els espais de la festa. La sessió és oberta a totes les entitats i ciutadania que estigui interessada a participar-hi. Blog del procés.

Rokubun, especialitzada en solucions de navegació, primer premi del fòrum d’emprenedoria Cafè Aventura, adreçat a impulsar els projectes d’empreses i de persones emprenedores. La proposta d’aquesta empresa catalana s’ha endut el primer premi, que consisteix en 2.000€, 6 mesos gratuïts d’allotjament en un espai d’incubació al Centre d’Empreses Industrials de Can Roqueta i assessorament individual de 10 sessions valorat en 600€. Més informació.

La millora del servei d’urgències del Parc Taulí, tema central de la 3a trobada dels municipis de l’àrea d’influència de l’hospital. Van assistir a la reunió representants dels governs dels nou municipis de l’àrea d’influència: Badia, Barberà, Castellar, Cerdanyola, Polinyà, Ripollet, Sant Llorenç Savall, Sentmenat i Sabadell.

Divendres 27 de maig

L’Ajuntament impulsa la creació d’una comissió de treball per estudiar la situació econòmica del Centre d’Esports Sabadell i per contribuir a una sortida que sigui viable.

Les entitats de lleure de Sabadell organitzen una vintena de casals d’estiu per a infants i joves, amb el suport de l’Ajuntament, que facilitarà ajuts per a l’organització dels casals o per a l’atenció de necessitats educatives especials. Més informació.

Dissabte 28 de maig

La Festa del Parc de Catalunya omple d’activitats infantils i familiars, concerts, esports, modelisme, fires i exposicions, el parc urbà més gran de Catalunya. Programa d’activitats.

 

About the Author: assembleaoberta

Deixa un comentari