Què hem votat a la Junta de Portaveus: 22/02/2016

Què ha votat Unitat pel Canvi a la Junta de Portaveus?

Dilluns 22 de febrer de 2016

Proposició del grup municipal Unitat pel Canvi a la Junta de Portaveus per aplaçar el 3+2

La moció demana “un aplaçament immediat en l’aplicació del “Decreto de Flexibilización del Sistema Universitario Español que pretén transformar el model universitari, “per tal que tant les organitzacions d’alumnes com tots els agents que composen les comunitats educatives universitàries puguin consensuar un desenvolupament lògic acadèmicament, coherent amb l’objectiu de formar òptimament els i les estudiants amb la màxima qualitat, garantint l’equitat educativa i la igualtat d’oportunitats”. La moció també demana que “qualsevol desplegament consensuat vagi acompanyat d’un finançament públic equivalent als dels països europeus més avançats i igualitaris” i que “el preu final dels estudis universitaris sigui clarament inferior al actual i que s’ampliï el volum de beques i les condicions per a accedir-hi i mantenir-les”.

La moció ha estat aprovada amb el vot favorable de tots els grups municipals, tret del PP.

3+2 i el desmantellament de la Universitat Pública

En els darrers anys els governs de la Generalitat i de l’estat han imposat al món universitari augments de taxes, retallades salvatges de pressupostos, la reforma de les beques (s’han reduït 300€ de mitja i han quedat fora de la Universitat 45.000 alumnes al 2014) i ara volen imposar una reforma de l’estructura dels estudis amb el decret que permet a les universitats reduir la durada dels graus de quatre a tres anys, amb tres anys de grau i dos de màster, i pensen fer-ho sense debat de la Comunitat Educativa i en unes condicions contràries a l’opinió majoritària del sector universitari. Tant és així, que el decret ha estat rebutjat unànimement per les universitats, que han acordat una moratòria per evitar la implantació d’aquesta reforma almenys en el proper curs, i està tenint una forta contestació per part de l’estudiantat.

Des d’Unitat pel Canvi pensem que és inacceptable que aquesta proposta de reestructuració es vulgui tirar endavant sense debat acadèmic, ni amb garanties socials, i volem denunciar que, a la pràctica, el 3+2 és una passa més en la destrucció dels serveis públics i de l’Estat de Benestar, atès que encarirà els estudis superiors (no costa el mateix un grau que un màster, molt més car, fet que provocarà una davallada d’alumnes i la necessitat de menys professorat), perquè afavoreix a la privada (que té un 27% de l’estudiantat de màster en front al 13% de grau) i perquè generarà una escletxa social en funció a la renda: si pots pagar, podràs estudiar 5 anys; si no, no podràs optar a les mateixes categories professionals amb la teva menor formació (de 3 anys). Per això, des d’Unitat pel Canvi defensem que cal garantir a l’alumnat l’accés als màsters amb independència de la seva renda familiar, rebaixant els preus de graus i màsters i ampliant les condicions d’accés a les beques per evitar que cap persona no pugui continuar els seus estudis per raons econòmiques i socials, fet que es reflecteix a la moció que hem presentat.

Sabadell i la UAB

Sabadell es pot veure especialment afectada per aquests canvis, en tant que ciutat universitària i seu d’una de les principals universitats publiques de l’Estat, com ho és la Universitat Autònoma de Barcelona. Sabadell compta amb un alt nombre de persones joves que volen seguir estudis universitaris, que els estan seguint o bé que hi resideixen mentre segueixen els seus estudis. Alhora, és una ciutat molt afectada per l’atur, en especial l’atur juvenil, l’empobriment de les famílies, i les retallades en educació a tots els nivells educatius. Per tant, les autoritats municipals no poden restar al marge d’aquesta qüestió cabdal que afectarà les oportunitats dels sabadellencs i sabadellenques, en especial del jovent en situacions més precàries.

Mocions de la Junta de Portaveus 22/02/2016

Mocions de la Junta de Portaveus 22/02/2016

Proposició dels grups municipals d’Unitat pel Canvi i Crida per Sabadell de Solidaritat amb els condemnats i condemnades pels fets del 15J del 2011 al Parlament

Aquesta moció ha estat aprovada amb els vots a favor dels representants dels dos grups proposants, Unitat pel Canvi i la Crida, i els d’ERC i Guanyem. PSC, CiU, C’s i PP han votat en contra.

La moció insta al Govern de Catalunya i al Parlament “a dur a terme totes aquelles accions necessàries per a evitar l’ingrés a presó de les persones condemnades pels fets” i a “posicionar-se a favor del dret a manifestació i expressió com a drets inalienables col·lectius recollits en la carta de Drets Humans”.

Els fets del 15J al Parlament

En plena efervescència del 15M es va convocar a Catalunya la manifestació Aturem el Parlament, el 15 de juny de 2011, per protestar contra l’aprovació de la Llei Òmnibus, que implicava aplicar les primeres retallades a Catalunya (les més dures des de 1979). La protesta va acabar amb episodis de violència exercida contra diputades i diputats i amb la repressió dels Mossos d’Esquadra contra el conjunt de manifestants, després d’haver dut a terme un dispositiu policial més que criticable (tot i la previsió d’incidents, als diputats i diputades se’ls va obligar a accedir pels seus propis mitjans, a peu, obrint-se camí entre una multitud indignada i sense protecció; tampoc no es van establir cordons preventius ni altres mesures per compatibilitzar els drets de totes i tots).

L’objectiu del 15J era doble: denunciar les retallades socials més regressives de la història democràtica i assenyalar a qui les estava fent, incomplint les seves promeses electorals i, en segon lloc, posava de relleu que aquest canvi de posició era producte de la seva supeditació als interessos dels poderosos sense cap legitimitat democràtica.

Sentència del Tribunal Suprem

Després de la sentència absolutòria de l’Audiència Nacional de la vintena d’acusades i acusats pels fets, el juny del 2014 la mesa del Parlament, amb els vots favorables de CiU, PSC i PP, l’abstenció d’ERC i el vot en contra d’ICV-EUiA, va decidir personar-se en la causa oberta. El Tribunal Suprem va anular la sentència de l’Audiència Nacional. Aleshores ICV-EUiA van criticar que el Tribunal Suprem emetés una sentència política sobre una protesta en què van participar milers de ciutadanes i ciutadans.

L’acusació contra les persones encausades fou la d’un delicte contra les institucions de l’Estat (el Parlament) que persegueix a aquells que fan servir la “força, violència, intimidació o amenaça greu” per coartar la llibertat d’un diputat o diputada i impossibilitar l’emissió del seu vot (article 498 del Codi Penal). En el judici no es va poder provar que les persones que seien a la banqueta eren cap de les agressores d’electes. Segons l’Audiència Nacional (que les va absoldre) els fets es contextualitzaven en una mena de piquet legítim que pretenia cridar l’atenció mediàtica. El seu comportament va ser interpretat com un exercici del dret de reunió o manifestació (proclamat en l’article 21 de la Constitució).

Des d’Unitat pel Canvi a Sabadell veiem com a molt preocupant el precedent judicial que s’obre per criminalitzar la simple presència en una manifestació pel sol fet que hi hagin consignes o actituds vistes com a violentes. Això se suma a la croada punitiva de l’anomenada Llei Mordassa, que pretén silenciar a qui no es conformi amb la política de retallades, l’augment de la corrupció o la degradació democràtica. La decisió del Suprem, doncs, considerem que va ser desproporcionada i que comporta una interpretació restrictiva de les llibertats públiques i criminalitzadora de la protesta.

Proposició de la Junta de Portaveus de suport a l’empresa Delphi diesel systems i a tots els seus treballadors i treballadores

El govern de Sabadell ha presentat aquesta moció de suport, que ha estat aprovada amb els vots a favor de tots els portaveus municipals, perquè l’Ajuntament de Sabadell s’impliqui i treballi per “mantenir intacta l’activitat de Delphi a Sant Cugat del Vallès i assegurar tots els llocs de feina de l’empresa”. La moció també insta a “donar suport a l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès per garantir la continuïtat de l’empresa al municipi i conservar els llocs de treball” i a “implicar totes les institucions del país per tal de garantir el millor futur per a tots els treballadors i treballadores de Delphi a Sant Cugat del Vallès”.

La situació de l’empresa

La indústria de l’automòbil, que té un pes molt important en el conjunt de l’economia catalana, ha patit especialment les conseqüències de la crisi econòmica. Delphi Diesel Systems, empresa històrica dedicada a la fabricació de components per a motors dièsel que inicià l’any 1962 la seva història a Sant Cugat, no ha estat una excepció: en el darrers anys l’empresa ha reduït significativament la seva plantilla i ha aplicat ajustaments de tot tipus. Delphi dóna feina actualment a gairebé 545 persones, però va arribar a ocupar-ne més de 1.500. La crisi econòmica i del sector de l’automòbil, i les decisions que pugui prendre la companyia, que ja ha anunciat la seva intenció de tancar la planta i traslladar la seva producció a Romania, fan que el futur de Delphi a Sant Cugat del Vallès sigui poc esperançador. El seu manteniment, però, i de tots els seus llocs de treball, són imprescindibles per a moltes famílies de la comarca.

Amb la moció, l’Ajuntament de Sabadell referma el seu compromís amb el manteniment de la indústria vallesana i dóna suport a les treballadores i als treballadors de Delphi a l’hora de poder exercir una major pressió en la cerca de solucions perquè l’empresa no tanqui les portes al Vallès.

Cap a la segona reindustrialització

Recordem que l’Ajuntament de Sabadell és un dels signants de la “Declaració del Vallès Occidental: Cap a la segona reindustrialització”, rubricada per ajuntaments, patronals, sindicats, cambres de comerç i universitats, on es recullen un seguit d’accions necessàries per establir les condicions de reindustrialització del territori, fonamental per a una sortida de la crisi.

About the Author: assembleaoberta

Deixa un comentari