Unitat pel Canvi celebra el nou carrer de la República

Coincidint amb la commemoració dels 85 anys de la proclamació de la Segona República espanyola (14 d’abril de 1931), el govern del canvi ha inaugurat les noves plaques del carrer de la República que substituiran les actuals en honor al monarca Alfons XIII (que va regnar a Espanya entre 1902 i 1931, any en que les forces republicanes van guanyar les eleccions municipals, fet que va precipitar la fugida del Borbó).

República 01

Joan Berlanga amb els altres tinents d’alcalde, l’alcalde Fernàndez i el president de Sabadell per la República en el moment de la inauguració de la nova placa.

Des d’Unitat pel Canvi celebrem el canvi de nom i la presència de la República al nomenclàtor de la ciutat, perquè aquesta representa els valors de la llibertat, la fraternitat i la igualtat, de la construcció col·lectiva del bé comú enfront els interessos d’uns pocs i de la democràcia en oposició a una fórmula de poder hereditària.

Així ho ha expressat el regidor d’Unitat pel Canvi, Eduard Navarro, que ha declarat que “avui a Sabadell hem dit adéu a Alfons XIII i hem donat la benvinguda al carrer de la República. Per memòria històrica, per dignitat i per la lluita pel futur de la majoria. Visca la República!”.

Des d’Unitat pel Canvi també volem felicitar a totes les persones i organitzacions que han fet possible aquest canvi de nom, i en especial a Sabadell per la República, per la seva perseverant reivindicació. Un canvi altament simbòlic en un moment en que la lluita de la majoria de la ciutadania contra els interessos d’uns pocs és molt vigent.

República 02

Un grup de membres d’Unitat pel Canvi celebren el canvi de nom del carrer.

Un canvi de nom que s’ha fet cada 14 d’abril

Cada 14 d’abril, des de fa una dècada, Sabadell per la República i d’altres organitzacions republicanes de Sabadell, han dut a terme un acte consistent en tapar les plaques del carrer Alfons XIII per d’altres amb el nom de carrer de la República.

L’entitat republicana va impulsar una moció al Ple municipal de 2015, que van presentar conjuntament l’ES, Esquerra Unida i Alternativa i Iniciativa per Catalunya Verds, demanant que es canviés oficialment el nom del carrer. La moció va prosperar i, un any després, el canvi de nom s’ha fet efectiu amb l’oposició frontal de CiU i el PP.

Alfons XIII, Francesc Layret i el carrer de la República

Durant la Segona República el govern municipal va nomenar l’actual carrer d’Alfons XIII com a carrer de Francesc Layret, advocat laboralista, sindicalista i diputat al Parlament, assassinat pel pistolerisme a principis del segle XX. La dictadura franquista va reanomenar el carrer com a d’Alfons XIII i, tot i que Sabadell va recuperar amb la democràcia el nom de Francesc Layret per nomenar un altre carrer, Alfons XIII (el rei que va col•laborar amb la dictadura de Primo de Rivera, que va impulsar les guerres colonials de Cuba i el Marroc i que va fugir a la Itàlia del feixista Mussolini) va continuar present al nomenclàtor donant nom a aquest cèntric carrer.

About the Author: assembleaoberta

1 comentari

  1. Pingback: Què ha fet el Govern del Canvi? Abril de 2016 |

Deixa un comentari