Unitat pel Canvi denuncia que no es publiquen els horaris dels trens adaptats de Renfe

La línia R4 de Renfe, que ve de Manresa, uneix Sabadell amb Barcelona i acaba a Sant Vicenç de Calders, passant per Terrassa, Martorell, Hospitalet, Cornellà o Vilafranca del Penedès, entre d’altres. És, per tant, una línia d’importància cabdal per la ciutat perquè comunica alguns dels nuclis urbans més grans del país i perquè uneix la Catalunya central amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona, passant pel Vallès Occidental.

La línia R4 disposa de combois adaptats per persones amb diversitat funcional. També estan adaptades les estacions de Sabadell de Renfe Sud i Renfe Nord que, entre d’altres elements d’accessibilitat, disposen de rampes, ascensors i portes d’accés adequades. Però no tots els trens disposen d’algun vagó adaptat, fet pel qual una persona amb diversitat funcional no pot agafar qualsevol tren de qualsevol horari; necessita agafar un comboi concret.

Manuel Navarrete parlant amb la regidora d'Unitat pel Canvi, Elena Hinojo

Manuel Navarrete parlant amb la regidora d’Unitat pel Canvi, Elena Hinojo

 Malauradament però, i tal i com denuncia Manuel Navarrete, membre d’Unitat pel Canvi, “Renfe no publica els horaris dels trens que efectivament són accessibles”. “Sóc una persona que em moc en cadira de rodes i tinc l’estació de Rodalies Renfe a 5 minuts del meu domicili. Per diversos motius em desplaço a Barcelona habitualment, però en els anys que fa que viatjo no he pogut utilitzar mai els trens de Rodalies de la línia Manresa – Sant Vicenç de Calders”, ha explicat Navarrete.   

Davant aquesta situació, Rodalies Renfe s’excusa al·legant que “la gestió dels serveis en la situació actual” no els permet de publicar els horaris.

Situació paradoxal

Es dóna la circumstància que a Sabadell tenim trens i estacions adaptades per a persones amb mobilitat reduïda, però les persones que necessiten fer ús del servei no poden accedir-hi per no saber els horaris. Una situació que segons el Síndic de Greuges “vulnera el seu dret [de les persones amb diversitat funcional] a fer ús del servei públic de transport en igualtat de condicions com la resta dels ciutadans”.

“Esperem que Adif i Renfe rectifiquin i deixin de produir aquest greuge a les persones amb diversitat funcional i que els diners gastats en adequar línies i estacions no hagin estat tirats, com fins ara, atès que les persones que anem en cadira de rodes no podem fer ús del tren per un fet tan banal com que no sabem els horaris”, ha conclòs Navarrete.

About the Author: assembleaoberta

Deixa un comentari