Unitat pel Canvi vol impedir que a Sabadell es pateixi fred, set i foscor

El grup municipal d’UpC pregunta al govern sobre com pensa minimitzar l’impacte de la pobresa energètica durant els mesos d’hivern.

El grup municipal d’Unitat pel Canvi ha adreçat una pregunta al govern de la ciutat per saber quines són les mesures que té previst prendre durant l’hivern, per tal de reduir l’impacte de la pobresa energètica entre els sabadellencs i les sabadellenques durant els mesos de més fred. La pobresa energètica es produeix quan les necessitats bàsiques d’aigua, llum i gas d’una llar no estan cobertes, per no poder afrontar el pagament dels rebuts com a conseqüència de la precària situació econòmica dels seus membres.

Segons dades de l’Aliança contra la pobresa energètica, plataforma que aglutina a organitzacions socials com la Confederació d’AV de Catalunya, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca o la Plataforma Aigua és Vida, la pobresa energètica ja afecta a un 17% de ciutadanes i ciutadans que es veuen privats dels subministraments bàsics. Això passa mentre l’oligopoli energètic (Endesa, Gas Natural – Fenosa, Iberdrola, EON Espanya i EDP) i AGBAR, lluny de patir la crisi, augmenten els seus beneficis i no dubten a incrementar tarifes: l’electricitat ha pujat un 83% des del 2013 i l’aigua s’ha encarit en un 65% des del 2008.

Ramon Vidal, regidor del grup municipal d’UpC, ha explicat que la pregunta adreçada al govern és per la importància de començar a treballar abans que comencin a baixar les temperatures a la ciutat, “ja que és en els mesos d’hivern quan la pobresa energètica té una major impacte perquè amb l’arribada del fred és quan més difícil es fa mantenir els habitatges en unes condicions de climatització adequades per la salut, per ser necessària calefacció o electricitat”. I és que arran l’inici de la crisi econòmica augmenten les famílies obligades a decidir entre pagar la hipoteca, l’energia i l’aigua o alimentar els seus fills i filles, “i això sense comptar el col· lectiu de persones que, per motius de salut són més vulnerables davant els talls en el subministrament energètic”, ha destacat Vidal, que ha fet especial èmfasi en la necessitat d’abordar la pobresa infantil i com la manca de subministraments bàsics afecta especialment a la infància.

Ramon Vidal també ha recordat que Unitat pel Canvi defensa que “totes les famílies, malgrat no puguin pagar, han de tenir uns serveis mínims que els permetin viure amb dignitat”.

2015_10_19 NdP

Pobresa al carrer

Segons les entitats del tercer sector que han consultat els nostres regidors, a Sabadell hi ha també una quinzena de persones que viuen al carrer. “No podem permetre que es normalitzi el fet de tenir conciutadanes i conciutadans vivint al carrer, en la pobresa, exclosos i excloses de poder dur a terme un projecte de vida emancipat” ha reivindicat Vidal, per qui ara el més urgent és garantir que hi hagi protocols d’actuació per aquestes persones durant els mesos d’hivern, per evitar que puguin patir les pitjors conseqüències del fred hivernal.

About the Author: assembleaoberta

1 comentari

  1. Pingback: Setmana del 19 al 25 d’octubre de 2015 | Unitat pel Canvi a Sabadell

Deixa un comentari